Голяма част от хората водят живот на тихо отчаяние. Това

...
Голяма част от хората водят живот на тихо отчаяние. Това
Коментари Харесай

Ще успеят ли приятелите на Кремъл на Запад да спасят Путин

" Голяма част от хората водят живот на безшумно обезсърчение . " Това написа американският журналист Хенри Дейвид Торо през 1854 година Това е орис, която бързо застига Владимир Путин, до момента в който той се пробва да се измъкне от пагубния капан, който самичък си сложи в Украйна.

Това написа в коментара си за " Гардиън " колумнистът Симон Тисдал.

Президентът на Русия по разбираеми аргументи мълчи за своята " специфична военна интервенция ". Но безкрайната невъзможност не е това, което той чака. Не е очаквал и коли-бомби в Москва и унизителни офанзиви против крепостта Крим .

Най-малко от всичко Путин очакваше 80 000 съветски бойци да загинат или да бъдат ранени. Заедно с тях умира и неговата неосъществена фантазия от времето на Петър Велики за " велика Русия ". Вече е изчезнала и репутацията му на нещо друго от палач и шарлатанин.

Безкрайното военно мочурище не е сюжет, който Путин може да си разреши, защото постепенно настоящите западни наказания унищожават стопанската система му, а живата мощ и материалите на армията му непрекъснато се изчерпват. Така че какви са опциите му?

Той може да разгласи подправена победа, да съобщи, че " опасността " от НАТО е обезвредена , и да предложи съглашение, с което да признае анексирането на окупираните от Русия територии. Но той сигурно знае, че Киев в никакъв случай няма да одобри непринудено такива условия. Той може да заложи на голяма ескалация на бойното поле, да вземем за пример като употребява Беларус, с цел да открие втори фронт северно от Киев - районът, който не съумя да превземе през февруари. Но не е несъмнено, че генералите му имат тази опция или храброст.

Той сигурно не смее да отстъпи. Така че, до момента в който натискът върху него да реализира пробив пораства, Путин може да реши, че най-хубавият вид е да усили цената на войната за поддръжниците на Украйна - и по този начин да подкопае съпротивата на Киев.

Всъщност той към този момент е почнал. Показателно е, че предходната седмица водачите на Англия, Франция и Германия оповестиха дълготрайна поддръжка за Украйна. Те знаят, че Путин залага на това, че те ще се огънат .

Контекстът е възходящото безпокойствие от енергийната рецесия и рецесията с разноските за живот в Европа, значително породени от нашествието и от намаляването на газовите доставки от страна на Кремъл. Зимните последствия от тази най-студена от всички студени войни могат да се окажат парализиращи.

Но Путин може би едвам в този момент стартира. Той разполага с доста средства, с които да подкопае западното единение и резистентност. Европа е осеяна с елементарно използваеми евентуални огнища на напрежение и геополитически разломи, останали от руско време. По същия метод Русия разполага с неочакван брой съдружници и симпатизанти, разпръснати из политически раздробения европейски пейзаж.

И по този начин, ще могат ли приятелите на Путин на Запад да спасят звяра от Изтока? Беларуският президент Александър Лукашенко към този момент е в ръцете на Путин. Москва обезпечи оцеляването на диктатора, откакто кражбата му на президентските избори през 2020 година провокира митинги в цялата страна. Лукашенко ще направи каквото му се каже.

В Европейски Съюз Виктор Орбан, министър-председателят на Унгария, е считан за троянския кон на Путин . Подобно на мнозина от европейската последна десница, Орбан се възхищава на нетолерантната националистическа идеология и споделя неговите расистки и хомофобски възгледи. Той неведнъж е попречил глобите на Европейски Съюз. Миналия месец той подписа едностранна газова договорка с Кремъл. На Орбан явно не може да се има вяра.

Крахът на реформаторското държавно управление на България през юни и последвалите диалози за възобновяване на връзките с Москва подхранват опасенията , че Путин придобива въздействие, с цел да раздели Европейски Съюз.

Други европейски извънредно десни и извънредно леви популистки партии се разпознават в друга степен с путинистката идеология и консервативните обществени полезности . Те повтарят неговата неприязън към Европейски Съюз. В изследването на Европейския съвет за външна политика от 2016 година като " проруски " са посочени немската Алтернатива за Германия, френският Национален фронт (сега Национална асамблея), австрийската Партия на свободата и белгийската Vlaams Belang. В листата попада и английската Юкип.

Путин може да разчита и на благосклонности от страна на политици от главните партии отвън Европейски Съюз, като Александър Вучич, президент на Сърбия . Вучич е именуван от съперниците си " дребния Путин ". Сърбия има дълбоки исторически, славянски и религиозни връзки с Русия, както и общо съмнение към НАТО. Бомбардировката на Белград от страна на Алианса през 1999 година не е забравена.

Европейски Съюз и Обединеното кралство се притесняват, че нестабилните Западни Балкани са сериозна точка за напън, която Путин може да употребява, с цел да разпали остарели спорове и да отклони вниманието от Украйна.

Разделените Молдова и Грузия , с разграничено население и съветски войски на тяхна територия, също са евентуални огнища на напрежение. Друга е Калининград , където този месец Путин разположи хиперзвукови ракети, с цел да сплаши съседите от НАТО. По-специално Естония , където има етническо съветско малцинство, наподобява е цел.

Безразсъдните дейности на Путин в окупираната украинска атомна електроцентрала в Запорожие демонстрират, че т ой ще рискува съвсем всичко , с цел да завоюва. Изпаднал в безшумно обезсърчение, той става все по-опасен с всеки минал ден.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР