Голяма част от глобите са от 300 до 1000 лв.

...
Голяма част от глобите са от 300 до 1000 лв.
Коментари Харесай

Как държавата ще дисциплинира джигитите и ще намали жертвите на пътя?

Голяма част от санкциите са от 300 до 1000 лева Началникът на КАТ решаваше какъв брой тъкмо. Сега към този момент ще има конкретика, с цел да не може да има "обади се на другар ". Това съобщи Владимир Тодоров от Асоциацията на потърпевшите при произшествия. Той разяснява предложенията за измененията в Закона за придвижване по пътищата. Те са препоръчани от Държавна организация "Безопасност на придвижването по пътищата " и Министерството на вътрешните работи.

В предаването "Плюс - минус " по Нова телевизия Тодоров изясни, че задачата на бъдещите промени, които ще минат през публично разискване, е да дисциплинират водачите, като им се наложи да заплащат санкциите си по-бързо. Т.нар. "честитки " ще идва по електроенен път, а водачите мъчно биха избегнали неплащането им.

"Всяка втора санкция не се плащаше ", съобщи специалистът.

И посочи - когато лидерът направи нарушаване и бъде спрян, да може на място по банков път да заплати глобата си. Стимул пък е това, че ще има планувано 30% понижение на сумата на санкцията.

Друг акцент е, че в случай че в нарушаване се хване автомобил с непознат лидер, незабавно да се откри собтсвеникът, който от своя страна да каже накого е дал да ръководи персоналната си кола.

КАТ: 750 акта за нарушавания са формирани в София през почивните дни

Диана Русинова от Европейският център за транспортни политики разяснява, че измененията ще бъдат добра стъпка към понижаване на нарушаванията.

"На първо място най-сетне отпада синьото талонче с точките, то става електронно. Втори акцент е замяната на така наречен акт с електронен фиш. Ако ви заловен в нарушаване, то ще имате електронен фиш, което ще е със силата на наказателно разпореждане ", сподели тя.

Експертът акцентира, че задачата е дигитализацията.

"Това е по този начин мечтаната първа стъпка към сигурност ", уточни още Русинова.

И открои, че се дава опция санкцията да се залепва и на предното стъкло на нарушителия, когато той бъде открит. Русинова уточни, че тази концепция има известни несъгласия, само че като процедура в чужбина дава резултат.

Двамата специалисти бяха на мнение, че след отпадане на изключителното състояние има проблем на пътя и се установяват повече нарушавания.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР