Голяма част от дружествата очакват да запазят увеличените си обеми

...
Голяма част от дружествата очакват да запазят увеличените си обеми
Коментари Харесай

Транспорт: Икономически мотор за превозвачите

Голяма част от сдруженията чакат да запазят увеличените си размери и през тази година, а значително плануват и спомагателен растеж, който ще бъде съпроводен с покупката на още камиони

[Shutterstock] Статията е част от класацията на най-динамичните дребни и междинни компании " Гепард ". Всички текстове от изданието можете да откриете тук. Повечето компании в сектора оферират сухопътен превоз, само че измежду най-динамичните има и снабдители на услуги по въздух и море. Голяма част от сдруженията ще запазят или усилят размерите си и през тази година.
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Двете ремаркета, които пораснаха до 120 камиона

Белгиецът Герт Бернард идва в България в средата на 90-те години с дребен транспортен бизнес, само че през днешния ден с неговите сътрудници ръководи сериозна компания
18 ное 2017
Най-големите транспортни компании: Гладни за водачи, гладни за релси

Сухопътните превозвачи губят бизнес поради нови регулации в Европейски Съюз и нови непредсказуеми зони като Турция
29 авг 2017
Транспорт: Да си имаш ниша

Малките и междинните компании със характерни действия раздвижват превоза
6 дек 2016
Икономическото възкръсване в Европа е донесло повече бизнес за транспортните компании през предходната година. Голяма част от компаниите са разширили парка си, с цел да посрещнат увеличените товари. Това е довело и до растеж на личния състав, като всички сдружения в топ 20 на секторната ранглиста са наели в допълнение водачи. Повечето компании в сектора оферират сухопътен превоз, само че измежду най-динамичните има и снабдители на услуги по въздух и море.

Голяма част от сдруженията чакат да запазят увеличените си размери и през тази година, а значително плануват и спомагателен растеж, който ще бъде съпроводен с покупката на още камиони. Някои компании възнамеряват също вложения в недвижими парцели като строителство на логистични и сервизни центрове. Доколкото има терзания за бизнеса, те са свързани основно с политическата неустановеност в Европа и с нарасналите условия в превоза.

Топ 3

Лидерът в секторната ранглиста " България роуд тракинг " пораства близо пет пъти и половина през предходната година, въпреки и тръгвайки от относително ниска база. Персоналът също нараства четворно. Основната причина за това са увеличените товари от клиенти в Европейския съюз, в това число и България.

Близо троен растеж на приходите до 15.6 млн. лева регистрира и " Бон марин лоджистик ". Варненската компания е част от холдинга на Георги Бонев, който предлага морски превоз и логистични услуги. Дружеството е профилирано в логистично обслужване при капиталови планове и сондажни интервенции, откъдето идва и растежът му, излиза наяве от доклада за 2016 година Компанията е контрактор на френската Total при сондажния й план за изследване и търсене на петрол и газ в блок " Хан Аспарух " в Черно море и през предходната година беше изработен първият плануван сондаж. " Бон марин лоджистик " е също складов оператор на логистичния център в село Тополи, където има лицензирани складови площи за артикули под митнически режим, за предпазване на храни, фуражи, рискови материали и генерални товари.

Третата компания в секторната ранглиста - " ГЛ Велоз " (ръст близо 160%) се занимава със сухопътен превоз, спедиция и логистика на товари в Европейски Съюз, главно в Испания, Италия, Франция и Португалия, като разполага с влекачи и хладилни полуремаркета. Дружеството е записано през 2014 година в Петрич и е благосъстоятелност на трима испански жители.

Испанска нишка

Испанска благосъстоятелност е и записаната в Елхово " Транспортес гарсе ". Тя е поделение на Transportes Cerezuela, която се занимава с интернационален авто превоз в цяла Европа. Основните пазари са България, Англия, Австрия, Франция, Полша, Гърция и Унгария. През предходната година българската компания е нараснала броя на камионите си до към 120. " Фирмата разполага с ремаркета и хладилни камиони и транспортира единствено храни, медикаменти и други артикули за консумация от хората ", посочи Александър Димитров от компанията. " Транспортес гарсе " е сдружението с максимален личен състав в топ 20 на бранша - общо 222 души прeз 2016 година, като броят им нараства с към 100 души по отношение на миналата година.

" Транспаис България " (11-а в секторната класация) също е част от испанска група - Transpais S.A., а шеф е испанският жител Хуан Карлос Пардо Бенито. Фирмата предлага интернационален превоз на артикули в границите на Европейски Съюз с товарни камиони. Собственик на испанска компания пък е българското сдружение ИЦТВП, в което по 50% държат Свилен Кръстанов и Никола Иванов. Фирмата се занимава с авто превоз на територията на Европейски Съюз и е притежател на записаната в Испания Kasemlogistica S.L.

Чуждестранен притежател има и записаната в Севлиево " Джон Корнет превоз ". Компанията е дъщерна на холандската компания John Corneth, която предлага сухопътен превоз на стандартни товари, както и на профилирани (химически и фармацевтични), в това число рискови товари. Групата работи в Бенелюкс, Обединеното кралство, Германия, Австрия, Италия и Полша, като в последната страна също има лична компания.

На колела

Основната част от фирмите в секторната ранглиста оферират сухопътен превоз, а нарастването на оборотите е резултат от разширение на автомобилния парк. Нови камиони и влекачи да вземем за пример стоят зад растежа на " Даг транс интернешънъл " (4-а позиция), която усилва приходите си с над 121%.

Двойното нарастване на приходите на " Топалов превоз " през предходната година е резултат по-скоро от организационни аргументи. " Като цяло по-големият оборот не се дължи на някакъв стопански взрив, а на обстоятелството, че работим с две сдружения - Едноличен търговец и ООД, и част от активността на първото се преля във второто ", изясни шефът Кънчо Папазов. Компанията е основана в Казанлък и работи главно като транспортьор на хидравлични детайли и произведения, които се създават от фабриките в района, като продукцията се изнася за Европа.

Нови клиенти в чужбина са повода за удвоените резултати на " Прима 91 " от село Ветрино (област Варна). " Около 99% от клиентите ни са западни компании, като правим главно доставки сред европейски страни ", сподели шефът Радостин Панков. Компанията транспортира всевъзможен тип артикули в Германия, Англия, Франция и Испания и разполага с към 115 камиона. През предходната година е нараснала парка си с 15-20%, още толкоз е добавила и през тази година.

Растящ бизнес на клиентите в Западна Европа е вдигнал приходите и на " Хаитек транс " през предходната година. " Като цяло работим с едни и същи клиенти, откогато сме почнали бизнес, само че има нарастване на товарите ", сподели шефът на компанията от Търговище Ахмед Ахмедов. Дружеството обслужва единствено вътрешни транспорти. Компанията непрекъснато уголемява и флотата си. " Каквото изкараме като облага, се реинвестира в нови камиони ", посочи той.

" Маринови транс " от София също към този момент има по-голям парк. " Миналата година увеличихме камионите с 14 броя и с повишението на потенциала поръчките набъбнаха много ", сподели съсобственикът и шеф на сдружението Ивайло Маринов. Освен старите клиенти компанията е привлякла и нови. Дружеството транспортира всевъзможен тип товари както от България към Европа и назад, по този начин и вътрешноевропейски. Товари се транспортират и в Азия.

Белгийският пазар е фокус на ловешката " Валентина ", която е благосъстоятелност на Алтанай Илиев. Основните доходи на сдружението са от транспортни услуги в страната и чужбина - основно в Белгия. Там сдружението има и обвързвана компания - Valentina Trans BvBa, която е 100% благосъстоятелност на Илиев. От доклада за 2016 година излиза наяве, че компанията прави и стокоизвозване на територията на цех Volvo Group. Ръстът се дължи главно на транспортите в чужбина, които прибавят 1.9 млн. лева към общия оборот. През тази година компанията е почнала да купува и имоти земя за построяването на автосервиз и логистичен център.

По въздух и вода

Няколко са фирмите в топ 20, които не правят сухопътни транспорти. Освен варненската " Бон марин " в листата влиза също софийската " Роуз еър ", която предлага транспорти със аероплан. Според информация на уеб страницата й компанията разполага с Ан-26. Мажоритарен притежател с 54% е Емилия Василева, а 42% държи някогашният изпълнителен шеф на тогавашната държавна самолетна компания " Балкан " Филип Мустаков. През тази година компанията стартира създаване на сложен център Rose Air в регион " Слатина " с хангар за обслужване на самолети. От показаното капиталово предложение излиза наяве, че центърът ще е с разгъната застроена повърхност 7250 кв.м и в него ще работят 100 експерти. Вероятно по отношение на този план при започване на годината компанията е нараснала капитала си от 200 хиляди лева на 4 млн. лева От сдружението не бяха открити за коментар.

Другото изключение от сухопътните транспорти е " Фериботен комплекс " - Оряхово. Компанията е благосъстоятелност на съветския жител Ованес Мелик-Пашаев. През предходната година съвсем удвоява оборота си.

И нов растеж

По-големи продажби през тази година чакат множеството компании, с които " Капитал " беседва. " Със сигурност ще увеличим оборота през 2017 година, което е в синхрон с икономическия растеж, който реализират другите браншове ", сподели Кънчо Папазов от " Топалов превоз ", която работи с производителите на хидравлични детайли в региона на Казанлък. През тази година компанията е нараснала в допълнение и парка си.

" Планираме към 20% растеж и чакаме, че ще го реализираме ", сподели и Радостин Панков от " Прима 91 ". В момента компанията завършва покупко-продажби за покупката на още 7-8 камиона, които ще прибавят 5-6% към оборота. По думите на Панков компаниите в сектора като цяло са обезпокоени от условията, които бяха въведени за водачите (паузи при транспортите, командировъчни, престой в хотел през събота и неделя). За себе си компанията е намерила решение. " Имаме две бази в Германия за водачите, тъй че съблюдаваме условията ", сподели Панков.

" Хаитек транс " също чака по-добри резултати. " Със сигурност ще има растеж и през тази година, само че към този момент не може да се каже с какъв брой ", сподели Ахмед Ахмедов. " Оборотът ще се усили най-малко с 40% през 2017 година ", разяснява пък Ивайло Маринов от " Маринови транс " и добави, че компанията продължава да купува камиони.

Със сигурност по-слаби резултати през тази година ще регистрира " Бон марин лоджистик ", излиза наяве от доклада на сдружението за 2016 година Причината за това е плануваното реорганизиране на активността в границите на холдинга, с цел да се избегнат припокривания и комплициране на клиентите. Така най-печелившата активност - обслужване на индустриални и офшорни планове, ще премине към друго обвързвано сдружение ( " Бон марин " ), до момента в който " Бон марин лоджистик " ще се концентрира само върху функционалностите си на складов оператор на логистичния център.

Умерени са упованията и на " Транспортес гарсе ". " В съпоставяне с предходната година през тази активността ни не се развива толкоз динамично. В момента утвърждаваме пазарите и не чакаме същия растеж. Целта ни е да задържим постигнатия размер работа ", сподели Александър Димитров от компанията. По думите му в Европа има известна неустановеност поради проблемите с бежанците, които избират да се крият в камиони и основават проблеми на транспортните компании. Несигурност има и във връзка с Англия поради отдръпването й от Европейски Съюз, както и във връзка с обстановката в Испания. " Времената са динамични, ситуацията като цяло е напрегната през тази година и не е удобна за нови вложения на този стадий ", счита той.

* Таблицата е поправена на 22 ноември 2017 година

Поръчайте изданието »
На хартия или PDF
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР