Голяма част от дискусиите относно споразумението със страните от Меркосур

...
Голяма част от дискусиите относно споразумението със страните от Меркосур
Коментари Харесай

Иво Христов: Споразумението с Меркосур заплашва биоразнообразието, пчелите и земеделието в Европа

”Голяма част от полемиките по отношение на съглашението със страните от Меркосур визира бранша на говеждото месо. Европейските жители мъчно могат да намерят логичност в улеснението на вноса от трети страни на повече от 10 000 км от Европа, при изискване че в Европа има условия за развиване на къси вериги и локално произвеждане. От това печелят и европейските производители, и европейските консуматори поради по-малкия отпечатък върху околната среда. ”
Така българският евродепутат Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, разяснява комерсиалното съглашение ЕС-Меркосур по време на съвещание на Комисията по земеделие и развиване на селските региони в понеделник вечер.

Христов повдигна въпроса за производството и вноса на мед. По думите му Бразилия и Аржентина са огромни производители на мед с цени, по-ниски от тези в Европа.

" Договореният безмитен импорт от 45 000 тона мед от този блок към Европейски Съюз ще окаже мощен напън върху европейските производители. За 2018 година в Европа са създадени близо 210 000 тона мед. Това значи, че ще внасяме конкуренция, равняваща се на близо четвърт от европейското произвеждане ", сподели Христов.

В изявлението си той напомни също по този начин, че пчелите не са просто производители на мед, а главната им функционалност е опрашването.

" С намаляването на пчелната популация реколтите и биоразнообразието в Европа са в сериозен риск. Смятам, че устойчивостта на европейското пчеларство, а оттова - и земеделие - са в риск от съглашението със страните от Меркосур. "

След траяли близо 20 години договаряния, в края на юни 2019 година ръководителят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер разгласи подписването на съглашение за свободна търговия сред Европейски Съюз и страните от Южноамериканския общ пазар (МЕРКОСУР).

" То крие голям риск за европейските агропроизводители, поради експортните благоприятни условия на Бразилия и Аржентина. Изказах своето кардинално противоречие с контракта, което прозвуча и в позициите на значително представители на агросектора, които бяха изслушани през вчерашния ден ", добави Иво Христов.

По време на съвещанието на земеделската комисия в понеделник вечер представители на ирландските фермерски организации, както и най-голямата организация на кооперативите в Европа «Копа Коджека» приканиха да не бъде подписвано това съглашение.

Сериозните си запаси показаха и френските фермери. Комисията по външни въпроси в австрийския парламент също гласоподава срещу съглашението ЕС-Меркосур.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР