Голяма част от държавните енергийни фирми и в момента дължат

...
Голяма част от държавните енергийни фирми и в момента дължат
Коментари Харесай

Минният форум прогнозира ликвидна криза в енергетиката

Голяма част от държавните енергийни компании и сега дължат пари на БЕХ. Затова те би трябвало да предоговорят изискванията по заемите си, оферират от БЕМФ

© Георги Кожухаров Ликвидна рецесия в енергетиката поради COVID-19 предвижда Българският енергиен и минен конгрес (БЕМФ) и предлага пакет от ограничения за справяне с следствията. В писмо до медиите от форума акцентират, че енергетиката е подложена на напън от две места. От едната страна е пониженото ползване на електрическа енергия и газ поради спрени или лимитирани индустриални мощности в промишлеността, търговията и туризма. От друга - идните финансови усложнения за жителите и бизнеса може да провокират закъснение на заплащанията по сметките.

Допълнително затруднение на обстановката оказва и спадът на цената на електрическата енергия на тържищата в България и в Европа до равнища от под 30 евро за мегаватчас при над 45 евро/мВтч в края на февруари. Като резултат от това е понижено и производството на въглища в " Мини Марица-изток ", което в допълнение ще утежни така и така тежкото икономическо положение на това сдружение, пишат от БЕМФ.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики За да се избегне рецесията, от форума оферират пакет от ограничения, с които следствията да бъдат лимитирани, като означават, че разсрочването на битовите сметки на потребителите не трябва да остане единствена самодейност в тази посока.

Варианти

От минния конгрес оферират да се създаде проект за подкрепяне на енергийните сдружения, които ще изпитат настоящи усложнения. Подпомагането може да се търси посредством средства от фонд " Сигурност на електроенергийната система ", в който все още всеки производител на ток в България (държавен или частен) дружно с " Булгартрансгаз " и ЕСО внасят по 5% от приходите си на месечна база.

Отделно от това сдруженията би трябвало да лимитират разноските си, които не са директно свързани с индустриалната активност или които биха могли да се отсрочат. За образец от БЕМФ дават някои капиталови планове, такива за рехабилитация, разширение на мрежите и други На сходен ход преди дни заложиха трите ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про ", чиито управления оповестиха, че стопират всички поправки без спешните и неотложните.

Форумът предлага също компаниите да договорят разсрочване на вътрешните задължения в системата с концепцията по този начин да се избегнат банкрути.

Брюксел на помощ

Правителството да упорства пред Европейска комисия за ограничение на въздействието върху пазара на въглеродните излъчвания посредством евакуиране на свободните квоти, оферират още в писмото си от минния конгрес. И означават, че по този начин или другояче свитото ползване и произвеждане ще доведат до доста понижаване на излъчванията на парникови газове в Европа.

Ефектът от това би бил спад на цените на въглеродните излъчвания. " Това ще бъде глътка въздух както за българската, по този начин и за европейската енергетика. Тоест молим за краткотраен мораториум върху европейската политика за изкуствено поддържане на високи ценови равнища на тези излъчвания ", декларират от БЕМФ.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР