Голяма част от българското Черноморие бе застроена доста повече от

...
Голяма част от българското Черноморие бе застроена доста повече от
Коментари Харесай

Кой носи отговорността за бетонирането на голяма част от Българското Черноморие?

Голяма част от българското Черноморие бе застроена много повече от нужното. Това не е загадка за никого. Скелетите на празни хотели не престават да се множат за сметка на скъпи дюни, зелени площи, а доста постоянно и плажни линии. В този материал обясняваме по какъв начин стана по този начин, че бетонът закон не го лови. Далеч сме от мисълта, че ще намерим отмъщение за безогледното строителство по морето, само че считаме за нужно да разбираем повече за това какъв е процесът, който стои зад бетонирането и кой носи отговорността.
Регламент за това да построиш къща за посетители, вила или хотел край морето дава законът за устройството на черноморското крайбрежие главно, плюс още няколко закона, на които се подчиняват процедурите, включително Закон за устройство на територията, Закон за запазване на околната среда, Закон за биологичното многообразие, Закон за локалното самоуправление и локалната администрация и много други.
За да построиш каквото и да е, то би трябвало да е проектирано съгласно наредбата за капиталово планиране .
Първо се подава искане пред основния проектант на съответната община за издаване на виза за планиране, когато касае парцел в урбанизирана територия. Ако е отвън регулация, се потегля към смяна на предназначението на парцела, която, както и ПУП-а, минават през общинския съвет .
Голяма част от общините към този момент имат утвърдени общи устройствени проекти, които са минали през екологична оценка в съответната Регионална инспекция за опазване на околната среда. За морски общини ОУП-овете минават за оценка през Министерство на околната среда и водите, а се разпореждат от Министерство на регионалното развитие .
Когато в Общ устройствен план дадената повърхност не е попаднала в съответната устройствена зона за застрояване, не може да се строи. Трябва да се види в каква устройствена зона е и на тази база се създава обстоен организационен проект (ПУП).  
В годините, когато общините не са имали общи устройствени проекти, се е изработвал ЧЗРП – непълен застроително-регулационен проект.
Главният проектант обаче не може да каже: „ Там няма да се строи, тъй като е красиво или е прекомерно покрай морето “, примерно, тъй като решението му би подлежало на правосъден надзор .  
Разрешенията за градеж се дават от основния проектант, регионалния шеф или министъра на районното развиване и благоустройството.
Източници на Аctualno.com, поискали да останат анонимни, споделят, че за по-бърза процедура някои общини край морето. Колко общини и какъв брой вложители са се „ възползвали “ от по този начин съкратената процедура, не е записано на никое място, естествено.
Наскоро обаче за разбунилия духовете градеж, наименуван „ подпорна стена “ или „ противосвлачищно оборудване “ на плажа „ Алепу “ някогашният общински консултант от ГЕРБ и някогашен регионален шеф на Бургас Константин Гребенаров съобщи обществено, че били предложили по 5 хиляди евро на общинските съветници през 2007/8 година, с цел да гласоподават община Созопол за продаде земята край този плаж.
Зона " А " от черноморското крайбрежие е тази, която обгръща крайбрежната плажна линия и част от територията, попадаща в линия с ширина 100 м отвън териториите на обитаемоте места, измерена по хоризонтала от границите на морския бряг или на морските плажове.
В тази зона по закон е позволено строителство с компактност на застрояване - до 20 на 100, Кинт до 0,5, минимална озеленена повърхност минимум 70 на 100, като половината от нея би трябвало да бъде обезпечена за дървесна растителност.
Това значи, че в случай че парцелът е примерно 1000 кв. м общо, то вложителят има право да строи на оптималната повърхност 200 кв. метра, като оптималната надземна повърхност общо за всички етажи е 500 кв. метра, с височина до 7,5 метра, а озеленената повърхност би трябвало да е не по-малко от 700 квадрата. 
Зона " Б " обгръща териториите, които попадат в линията с ширина 2 км от границата на зона " А ", като се изключи урбанизираните територии на обитаемоте места.
Там се позволява строителство, обвързвано със основаване на нови или разширение на границите на обитаеми места, курорти и курортни комплекси при съблюдаване на следните нормативи за всеки урегулиран аграрен парцел: компактност на застрояване до 30 на сто;  активност на застрояване (К инт.) до 1,5; минимална озеленена повърхност 50 на 100, като половината от нея би трябвало да бъде обезпечена за дървесна растителност; темперамент на застрояването - приблизително, с височина до 15 м.
Разрешено е също основаване на нови или разширение на границите на ваканционни селища при съблюдаване на следните нормативи за всеки урегулиран аграрен парцел: компактност на застрояване до 30 на сто; активност на застрояване до 1,2; минимална озеленена повърхност 50 на 100, като половината от нея би трябвало да бъде обезпечена за дървесна растителност; темперамент на застрояването - ниско, с височина до 10 м;
Разрешено е основаване на нови или разширение на границите на вилни зони при съблюдаване на следните нормативи за всеки аграрен парцел: компактност на застрояване - до 40 на сто; активност на застрояване (К инт.) - до 0,8; минимална озеленена повърхност 50 на 100, като половината от нея би трябвало да бъде обезпечена за дървесна растителност; темперамент на застрояването - ниско, с височина до 7 м. 
Промяна на предназначението на аграрни земи и на поземлени парцели в горските територии, попадащи в зона " А " и в зона " Б ", за основаване или за разширение на урбанизирани територии или за застрояване на обособени или на група поземлени парцели се позволява единствено в случай че това е планувано с влезнал в действие общ организационен проект за съответната територия на общината и утвърден по реда на Закона за устройство на територията обстоен организационен проект.
Възлагането да се изработят общите устройствени проекти, както и на техните промени, се прави от министъра на районното развиване и благоустройството или от кмета на общината след координиране с министъра на районното развиване и благоустройството.
Подробните устройствени проекти за територии, попадащи в зона " А " и в зона " Б " на черноморското крайбрежие, се одобряват от общинския експертен съвет по устройство на територията (ОЕСУТ), в чийто състав влизат представители на районните служби на Министерство на околната среда и водите, МЗХГ, Министерство на здравеопазването, МО, Министерство на вътрешните работи, МТИТС и на съответния регионален шеф. Също по този начин по един представител на Камарата на архитектите, на Камарата на инженерите в капиталовото планиране и представители на общинската администрация, избрани със заповедта на кмета на общината по член 5, алинея 4 от Закона за устройство на територията.
Накратко казано, застрояването в зони край българското Черноморие е разрешено от закона, разрешено е от съответните общински проекти, разрешава се от общинските препоръки и от основните архитекти.
Кой позволи обаче то да стане необмислено – поотделно и заедно: съответните общински препоръки, основните архитекти на крайморските общини, районните екоинспекции там, респ. регионален шеф, строителният министър .
А когато строителството е нелегално, то това се установи от ДНСК, РДНСК и съответната общинска администрация.
Всяко издадено позволение за градеж се управлява преди да влезе в действие от съответната РДНСК и може бъде анулирано като за това лична санкция се постанова на съответния основен проектант, в случай че то не дава отговор на използваните законови и подзаконови нормативни актове.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР