Голяма част от българските младежи изпитват притеснения, свързани със започването

...
Голяма част от българските младежи изпитват притеснения, свързани със започването
Коментари Харесай

Над 84% от българските младежи биха стартирали първата си работа с приятел

Голяма част от българските младежи изпитват терзания, свързани със започването на първата си работа и при опция, биха кандидатствали с техен другар или прочут. Това демонстрират резултатите от изследване, осъществено от маркетинг организация BluePoint по поръчка TELUS International Bulgaria, най-големият шеф в Customer Experience промишлеността у нас с над 4000 чиновници.

TELUS International Bulgaria започва второто издание на самодейността „ Твоята първа работа има значение “, с която има за цел да осведоми младежите за работните позиции, които предлага и да им помогне с практична информация и препоръки при започването на нова работа. Компанията е водач в даването на потребителско обслужване и цифрови решения. В България тя си партнира с над 50 международни марката в сферите на софтуерния, финансовия бранш, електронната търговия, връзките, туризма, опазването на здравето и видео игрите, като работи за едни от най-популярните игри в международен мащаб. Това дава опция на бъдещите претенденти да поддържат софтуерно или да вършат потребителско обслужване за едни от обичаните си игри. Компанията също дава благоприятни условия за гъвкаво работно време, които разрешават обучение и работа елементарно да бъдат съчетани.

Въпреки тези благоприятни условия, изследването демонстрира, че терзанията на младежите, свързани с първата им работа, са доста и разнообразни. Над 50% от тях се двоумят дали ще се оправят с работните отговорности, следвано от терзанието дали ще им хареса естеството на работа (49%), дали компанията ще отговори на упованията им (48%) и дали ще се сработят с екипа (44%).

По данни на Национален статистически институт, към 2021 година трудовата претовареност под 24-годишна възраст е едвам 22%. Това значително е обвързвано със усложненията, които младите изпитват при комбинирането на работа и обучение. Към 2019 година едвам 8% от работещите на възраст до 24 година са показали, че могат да дефинират работното си време. 9% споделят, че могат да го вършат с известни ограничавания, а 83% - че то напълно се фиксира от фирмата-работодател. За съпоставяне, по информация на “Евростат ”, в западните страни процентът на работещите младежи под 24-годишна възраст е съвсем двойно по-висок - водещи са Нидерландия с 58%, Дания с 46%, Германия с 39% и Австрия - 35%.

„ С продължението на акцията “Твоята първа работа има значение ”, която стартирахме през 2019 година, целим да подкрепим младежите при започване на професионалния им път. ”, разяснява Кристина Иванова, шеф за България и вицепрезидент „ Операции “ на TELUS International за Европа. “Често те нямат задоволително информация за опциите, които промишлеността на изнесените услуги в сферите на потребителско обслужване и цифровите решения предлага. Подкрепата ни към младежите без опит се показва и посредством цялостна стратегия с образования за развиване на редица умения, като ръководство на времето, информационни умения, работа в екип. Също по този начин, имаме създадени стратегии за възстановяване на езиковите качества или техническата им подготовка. Силно имаме вяра, че промишлеността ни дава благоприятни условия за добър старт на кариерата. Фактът, че огромна част от мениджърите в нашата компания са стартирали от най-ниски позиции, го потвърждава. “

Послание на самодейността тази година е „ Кандидатствай с другар “, като младежите могат да изпратят дружно своите автобиографии за отворените работни позиции в компанията чрез уеб страницата www.purvarabota.com. За облекчение, там те също ще открият и пример за своята първа автобиография, който могат да попълнят онлайн.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР