Голяма част от българите са песимисти спрямо развитието на икономиката

...
Голяма част от българите са песимисти спрямо развитието на икономиката
Коментари Харесай

Българите са песимисти за развитието на икономиката, сочи проучване

Голяма част от българите са песимисти по отношение на развиването на стопанската система в идната една година. Това сочи изследване на „ Тренд “ по поръчка на вестник „ 24 часа “, отдадено на обстановката към COVID-19. Общо 57 на 100 от интервюираните считат, че нищо положително не ни чака що се отнася до бъдещето на стопанския ни живот. Проучването  е осъществено в интервала сред 1 и 5 май 2020 година посредством телефонни изявленията измежду 988 души на над 18-годишна възраст.
63% от интервюираните показват, че Националният действен щаб против разпространяването на ковид в България се оправя с работата си. 27% са на противоположното мнение. В общественото пространство продължава и дебатът във връзка с това, какви ограничения би трябвало да се вземат против разпространяването на болестта – строга карантина или демократична тактика като в Швеция и създаване на „ стаден имунитет “. Тук мненията са разграничени поравно - 33%  посочват, че тактиката на Швеция е вярна, а други 33 на 100 са на противоположната позиция. Останалите 34% пък не могат да преценяват.
В изследването са заложени и редица въпроси свързани с чувството на хората за психическото и физическото им положение, приходи и работно място, както и избрани терзания. Липсата на обществени отдушници, както и неналичието на работа при някои, води до високи дялове на отрицателно въздействие върху психическото и физическо положение на хората. Малко над половината от интервюираните – 52%, показват, че множеството време прекарано у дома въздейства отрицателно върху общото им психическо и физическо положение. 18% са на противоположното мнение. Едва 5% показват, че по-скоро регистрират позитивно въздействие върху общото им психическо и физическо положение.
23% показват, че не стоят у дома повече време от нормално. Необходимо е да се направи конкретизиране, че разхлабването на ограниченията в последните дни и множеството благоприятни условия за излизане ще доведат до динамичност в тези данни.
По-скоро песимистични са настройките във връзка с стопанската система в идната една година – 42% максимален дял споделят това мнение. 15% са доста песимистично настроени. Въпреки това 31% са по-скоро оптимистично настроени и 6% са доста оптимистични по отношение на развиването на стопанската система. 22% от интервюираните са на мнение, че приходите им ще намалеят сензитивно в идната една година, а 24%, че по-скоро ще намалеят. Ниски дялове се регистрират във връзка с настройките за повишение на приходите.
Очакванията на българите за завръщане към естествения метод на живот, който имахме преди пандемията, демонстрира осъзнаване на продължителната борба, която ни чака. Най-голям дял – 31%, показват, че ще е належащо повече от една година, с цел да се завърнем към естествения си метод на живот. 14% считат, че това ще се случи сред 1 и 3 месеца. Същият дял са на мнение, че това ще отнеме сред 3 и 6 месеца. 9% от интервюираните са на мнение, че в никакъв случай няма да се върнем към естествен метод на живот. Именно чувството, че тази рецесия няма да бъде преодоляна доста бързо се удостоверява и от терзанията на хората. 68% показват, че биха се тормозили да посещават места, където има доста хора. 28% са на противоположното мнение. 57% биха се тормозили да отидат на ресторант или кафе, а 39% не биха се тормозили. 64 на 100 изпитват терзания да пътуват в чужбина, 29% не биха се тормозили. 48% от своя страна не биха се тормозили да отидат на море това лято, до момента в който 43% показват, че биха се тормозили.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР