Голяма част от българите не разпознават сигналите на сирените и

...
Голяма част от българите не разпознават сигналите на сирените и
Коментари Харесай

Мнозина не разпознават сигналите на сирените

Голяма част от българите не разпознават сигналите на сирените и не знаят какво да вършат при възможна заплаха. Това е открито след инспекцията на сирените в 11 града, която бе направена преди дни, заяви БНР.

Градовете са Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Враца. Сирените свиреха профилактично и в обитаемоте места в 30-километровата зона към АЕЦ " Козлодуй ", а сигналите бяха придружени от гласова информация, мъчно разпознаваема след първите думи: " Внимание, внимание ".

Голяма част от скривалищата в София, които са строени за отбрана при възможна биологична, химическа офанзива или бомбардировка не действат по предопределение. Надеждата е вместо в тях, жителите да могат да се крият в метростанции и паркинги на новите здания.

Според някогашен чиновник на някогашната Гражданска отбрана някои скривалища имат отлични индикатори, само че други са в окаяно положение. Скривалищата и изобщо защитните уреди са държавни, общински и частни, тъй че всеки притежател или пък институция, на което са предоставени за ръководство, са длъжни да го поддържат на такива параметри, които да дадат опция неотложно да бъдат употребявани.

" Ако би трябвало жители да влязат в скривалища в незадоволителни положения, то по-добре да не ги употребяват ", това сподели за положението на бомбоубежищата у нас някогашният шеф на към този момент несъществуващата Главна дирекция " Национална работа " Гражданска отбрана " Андрей Иванов.

Защитните уреди се разделят на няколко типа. Деленето е по това кой ги стопанисва и за какви потребности са предопределени. Съоръженията, които би трябвало да спасят живота на популацията при възможна бомбардировка, се стопанисват от общините и регионалните управи.

Оказва се, че повече от хората не са осведомени с местата, където могат да се укрият по време на война и не могат да реагират съответно при възможна опасност.

Според Иванов самите хора би трябвало да имат и предпочитание да се осведомят по какъв начин да реагират при обещано злополучие или по време на военно нахлуване.

Припомняме, за нередности при поддръжка на скривалищата сигнализира още на 21 януари 2003 година някогашният към този момент шеф на Национална работа " Пожарна и спешна сигурност " тогава полковник Кирил Войнов. По думите му, в част от тестваните 98 скривалища и бомбоубежища в страната, са открити нередности.

Няма информация тези нередности да са отстранени, нито каква е ориста на бомбоубежищата - дали са предоставени за хранилища, оставени да се унищожават, отдадени чартърен или нещо друго.

Два месеца по-късно проучване демонстрира, че в София местата в скривалищата могат да обезпечат отбрана за 80% от столичани. В два огромни града - Пловдив и Варна проверяващите органи не са позволени до местата за отбрана на популацията.

Години след тази инспекция, когато структурите на Гражданска отбрана се вляха в Министерство на вътрешните работи, се предвиждаше в проекта за реакция при рецесии на София моловете да станат бомбоубежища. Вероятно от общината не са наясно какъв брой пъти са променяни строителните проекти на комерсиалните обекти, разясняват осведомени с поддръжката на някои от моловете.

Изненадващо на 26 март 2018 година при информацията, че министър председателят Бойко Борисов е изискал инспекция на бомбоубежищата и обзор на проекта им в спешни обстановки, от Министерски съвет обявиха, че Правителството не е разпореждало инспекция на бомбоубежища.

Според информация от пресслужбата на Министерски съвет има рутинна инспекция по документи на три администрации - тези на Софийска област, на община Самоков и община Ботевград. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР