Голяма част от българите не разпознават сигналите на сирените и

...
Голяма част от българите не разпознават сигналите на сирените и
Коментари Харесай

Мнозина не разпознават сигналите на сирените

Голяма част от българите не разпознават сигналите на сирените и не знаят какво да вършат при възможна заплаха. Това е открито след инспекцията на сирените в 11 града, която бе направена преди дни, заяви БНР.

Градовете са Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, София и Враца . Сирените свиреха профилактично и в обитаемоте места в 30-километровата зона към АЕЦ " Козлодуй ", а сигналите бяха придружени от гласова информация, мъчно разпознаваема след първите думи: " Внимание, внимание ".

 В 12 града тестват сирените
В 12 града тестват сирените

Сигналите са придружени от гласова информация

Голяма част от скривалищата в София, които са строени за отбрана при възможна биологична, химическа офанзива или бомбардировка не действат по предопределение . Надеждата е вместо в тях, жителите да могат да се крият в метростанции и паркинги на новите здания.

Според някогашен чиновник на някогашната Гражданска отбрана някои скривалища имат отлични индикатори, само че други са в окаяно положение. Скривалищата и изобщо защитните уреди са държавни, общински и частни , тъй че всеки притежател или пък институция, на което са предоставени за ръководство, са длъжни да го поддържат на такива параметри, които да дадат опция неотложно да бъдат употребявани .

" Ако би трябвало жители да влязат в скривалища в незадоволителни положения, то по-добре да не ги употребяват ", това сподели за положението на бомбоубежищата у нас някогашният шеф на към този момент несъществуващата Главна дирекция " Национална работа " Гражданска отбрана " Андрей Иванов.

Защитните уреди се разделят на няколко типа. Деленето е по това кой ги стопанисва и за какви потребности са предопределени . Съоръженията, които би трябвало да спасят живота на популацията при възможна бомбардировка, се стопанисват от общините и регионалните управи .

Оказва се, че повече от хората не са осведомени с местата , където могат да се укрият по време на война и не могат да реагират съответно при възможна опасност.

Според Иванов самите хора би трябвало да имат и предпочитание да се осведомят по какъв начин да реагират при обещано злополучие или по време на военно нахлуване .

Припомняме, за нередности при поддръжка на скривалищата сигнализира още на 21 януари 2003 година някогашният към този момент шеф на Национална работа " Пожарна и спешна сигурност " тогава полковник Кирил Войнов. По думите му, в част от тестваните 98 скривалища и бомбоубежища в страната, са открити нередности.

Няма информация тези нередности да са отстранени, нито каква е ориста на бомбоубежищата - дали са предоставени за хранилища, оставени да се унищожават, отдадени чартърен или нещо друго.

Два месеца по-късно проучване демонстрира, че в София местата в скривалищата могат да обезпечат отбрана за 80% от столичани . В два огромни града - Пловдив и Варна проверяващите органи не са позволени до местата за отбрана на популацията.

Години след тази инспекция, когато структурите на Гражданска отбрана се вляха в Министерство на вътрешните работи, се предвиждаше в проекта за реакция при рецесии на София моловете да станат бомбоубежища . Вероятно от общината не са наясно какъв брой пъти са променяни строителните проекти на комерсиалните обекти, разясняват осведомени с поддръжката на някои от моловете.

Изненадващо на 26 март 2018 година при информацията, че министър председателят Бойко Борисов е изискал инспекция на бомбоубежищата и обзор на проекта им в спешни обстановки, от Министерски съвет обявиха, че Правителството не е разпореждало инспекция на бомбоубежища.

Според информация от пресслужбата на Министерски съвет има рутинна инспекция по документи на три администрации - тези на Софийска област, на община Самоков и община Ботевград.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР