Голяма част от българите, които живеят във Великобритания, ще се

...
Голяма част от българите, които живеят във Великобритания, ще се
Коментари Харесай

50 хиляди българи изхвърчат от Острова заради Брекзит, а това ще съсипе България, защото...

Голяма част от българите, които живеят във Англия, ще се завърнат вкъщи. Това ще е тъй като няма да могат да покрият условията за оставане в страната след Брекзит. Това сподели Нишан Джингозян, създател на Български център за обществена интеграция и просвета в Лондон, написа Блиц.

 

Той разясни, че жители на Европейски Съюз, включително и българите, които живеят във Англия, идната година би трябвало да аплайват за нов юридически статут поради Брекзит. 

Нишан Джингозян разяснява, че последици от завръщането на българи ще има и за Англия, и за България. 

„ Над 60% от българите във Англия работят в обслужващата сфера - хотели, заведения за хранене. Едно вероятно тяхно завръщане в България ще има отражение върху Англия, само че също по този начин и върху България. Представете си вълна от 10, 20 или 50 хиляди българи, които се връщат в България поради това, че не могат да останат във Англия. 

Първо това значи доста понижаване на средствата, които постъпват в България от Англия. От друга страна това значи натоварване на обществената система на България. Например, в случай че в София се върнат 10 хиляди жители, те аплайват за работа, за персонален доктор, за жилище. 

Прогнозирам, че една огромна вълна от хора ще се завърне, защото няма да могат да покрият условията “, разяснява Джингозян, представен от Фокус.

Според него има няколко казуса пред българските жители на Острова: липса на езикови познания, липса или незадоволително цифрови умения, неспособност за даване на нужните документи, както и липса на информация за самата процедура. 

По думите му хората, които няма да могат да отговорят на критериите главно са сезонни или нископлатени служащи, хора с невисок учебен ценз или такива, които работят без контракт, български жители които не могат да потвърдят престой тъй като не са регистрирани, както и пенсионери, които живеят при децата си във Англия, само че не са регистрирани и няма да могат да потвърдят, че през последните 5 години са живели там. 

„ За това приоритет номер едно за нас е осведомителна акция, която да изясни на българските жители, че би трябвало да аплайват. Тази разяснителна акция би трябвало да стартира и от България “, сподели Джингозян. 

Той благодари на институциите в Лондон, които интензивно работят за разпространение на акцията. „ Искам да изкажа признателност на седалището на Европейска комисия в Лондон, които са извънредно удобно ситуирани към нас, подкрепят ни. Ние започнахме взаимна осведомителна акция, само че без тяхната поддръжка, не бихме се справили. Благодаря на Кейт Осамор и Джон Райн – това са депутатите от Енфийлд, в тази част на Лондон, в която е основана и нашата организация. Също по този начин на Садик Кан, кметът на Лондон, който стартира огромна акция в поддръжка на жителите на Европейски Съюз, живеещи в Лондон. Кампанията се организира и на български език, в цялостен Лондон има плакати и материали на български, които коментират правата на жителите след Брекзит. Благодаря и на Джоан Маккартни, тя е заместител кмет на Лондон и дава отговор за интеграционни стратегии, както и на цялото управление на Лейбъристката партия в Стенфийлд.

Благодаря на общинските съветници Нека Киазор, която дава отговор за обществената интеграция, на Ясмин Брет и Несил Калискан. За нас е доста значима и поддръжката на кмета на Енфийлд Сарай Каракус. Ние работим и с 6 учебни заведения в Енфийлд, в който над 55% от децата са от България – започнахме разяснителна акция с тях с поддръжката на национална организация на Англия - Тhe Law Center Networк, които предоставиха информация за самата процедура. Радваме се на ползотворна поддръжка както от страна на локалното кметство по този начин и от редица институции във Англия “, сподели Нишан Джингозян.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР