Голяма част от аптеките в страната нямат готовност да се

...
Голяма част от аптеките в страната нямат готовност да се
Коментари Харесай

Проф. Илко Гетов: Системата на лекарствоснабдяване е част от националната сигурност

Голяма част от аптеките в страната нямат подготвеност да се включат в Националната система за верификация на медикаментите, с която се цели да не се позволяват подправени лекарства на пазара.
Това обявиха през днешния ден в Стара Загора от Българския фармацевтичен съюз, съобщи БГНЕС.
В България фармацевтите са осведомени за новата система още от 2011 година, а от 2016 година има и европейски правилник, който би трябвало да се съблюдава. Новата система ще даде опция на страните членки по-добре да наблюдават обособени лекарствени артикули, изключително при положение на подозрения. С въвеждането на новата система фармацевтите би трябвало да създадат спомагателни разноски, защото съществуването на компютър и конфигуриран програмен продукт става наложително изискване за разпределяне на медикаменти с рецепта.
„ Системата на снабдяването с медикаменти е част от националната ни сигурност и е време е да се намерения многопластово за тези обекти, които дават качество на живот. Смятаме, че би трябвало да се намерят пари за поддръжка на дребните аптеки в обитаемоте места, които са труднодостъпни или отдалечени от огромни центрове, където живеят нископлатени жители. Всеки жител би трябвало да има идентичен достъп до медикаменти и фармацевтична услуга, в това число и денонощна “, е мнението на ръководителят на БФС проф. Илко Гетов.
„ Това какъв брой ще коства зависи какво е положението на аптеката сега, наличното съоръжение и до каква степен то е съобразено с модерните технологии, тъй като има аптеки, които все още нямат никаква подготовка и подготвеност за това нещо, т.е. досега те са работили без компютър, единствено с един фискализиран касов уред. За страдание при тях финансовото натоварване ще е най-голямо”, изясни Светослав Крумов, зам.-председател БФС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР