Голяма част от английската езикова журналистика в световните новинарски служби

...
Голяма част от английската езикова журналистика в световните новинарски служби
Коментари Харесай

Свобода и догма

Голяма част от британската езикова публицистика в международните новинарски служби се основава в светските общества и в нюзрума, места, които подготвят към песимизъм и безочливост. Но светът не е толкоз всемирски. Вярата и нейните учения и ритуалите играят централна роля в доста човешки животи.

Редакторът на читателските писма вижда по какъв начин закононарушението подбудено от откровените религиозни убеждения може доста елементарно да бъде осъществено или доста елементарно да бъде прекъснато. Около Великден да вземем за пример християните могат да се оплакват от карикатурите, в които бремето на един политик може да е изобразено като отпратка към разпъването на Исус.

Карикатуристът нормално мисли злободневно и картинно, и може да се позове на великите творби на западното изкуство. Може и да няма никакво желание да наскърбява. Но редакторът доста скоро научава за възмущението или за паниката, почувствани от тези, за които Новия Завет е същността на вярата, а Великден е свято време. Същите образци могат да бъдат и за исляма и юдаизма.

Експертът на свободното слово, Ерик Баренд, заключи причините на една черква от закононарушенията против религията и публичното свещенодействие: „ Обществото има право или може би даже би трябвало да пази възприятието за свещеното. Понякога нещо скъпо се губи, в случай че въобще няма ограничавания за това, какво може да се каже или какво да се напише за Бог или за религиозните вярвания “. И Баренд продължава с: „ Това мнение, несъмнено, може да бъде оспорено. Много хора, може би в този момент болшинството в Англия, живеят със светските полезности и може би избират, законът да не прави опити да отбрани това, което те считат за частни, а не за споделени ценности“.

Случаите на свободно изложение на някои хора могат да бъдат възприети от другите като офанзива против тяхната вяра, а пък уважението към религията може да се счита, като излишно ограничаване на изрече. Управлението на тези напрежения посредством саморегулиране ще се усили, изключително в организации като Guardian, които обслужват доста разнообразна онлайн световна публика. Законът последователно се отдръпва от обичайна си роля като страж на религиозната власт. Не напълно, или на всички места, само че има такава наклонност.

Хората от Ирландия неотдавна гласоподаваха с 65% против 35%, за премахването от тяхната конституцията члена за закононарушение в резултат на осквернение. Миналата седмица Върховният съд на Пакистан анулира смъртна присъда за осквернение, наложена на християнка през 2010 година Избухнаха митинги, сигурността на съдиите беше усилена, а на обществените медии бе напомнено по какъв начин могат да омекотят разпространяването на принуждение в вярната посока, а елементи от мобилната телефонна мрежа бяха краткотрайно изключени.

На 25 октомври Европейският съд по правата на индивида хвърли друга светлина по въпроса. В едно спорно решение, което сподели продължителната мощ на законите, криминализиращи речи, критикуващи религиозните убеждения, той удостовери наказването обещано от австрийските съдилища на жена, подлагала на критика Мохамед, и считан от мюсюлманите за последния от Божиите пророци. На нея бе наложена санкция от 480 евро, или по дифолт шест месеца в затвор.

Назованата от съда жена като „ Е.S “, бе оповестена за отговорна, че „ обществено е пренебрегнала обект на почитание от една домашна черква или от едно религиозно общество, а точно Мохамед, Пророка на Исляма, по метод, който може да провокира обосновано отвращение “. През 2009 година дамата посочена като „ Е.S “ организира семинар, проведен от дясната австрийска „ Партия на свободата “, на който са участвали към 30 индивида. Тя е сложила под въпрос дали Мохамед може да бъде модел за подражателство от мюсюлманските мъже, като се има поради, че Мохамед, съгласно ислямската история, която тя е цитирала, е сключил брак с шестгодишно момиче и е завършил тази връзка, когато момичето е станало на девет години. „ Е.S “ отхвърли съвета на своята сестра да „ каже това по по-дипломатичен метод “. Съдът откри, че „ Е.S “, „ всъщност е предала по този начин посланието си, че Мохамед има педофилски пристрастености “. Съдът е открил, че „ Е.S “ не сложила брака с дете в историческия му подтекст. Трябва да отбележим, че детските бракове са били необятно публикувани измежду европейските ръководещи династии.

Съдът по правата на индивида откри, че „ една религиозната група би трябвало да толерира отричането от страна на други религиозни убеждения и даже да толерира разпространяването на други доктрини, враждебни към тяхната религия, стига противоречивите изказвания да не подбуждат към ненавист или религиозна непоносимост “, само че забележките към дамата посочена като „ Е.S “ бяха, че тя е провокирала обосновано отвращение, което не е имало за цел да провокира разискване с публичен интерес, а може да се одобри единствено като целящо да покаже, че Мохамед не е заслужен обект за поклонение.

Има разнообразни отзиви по този случай. Аз бях изумен от очевидното занемаряване към независимо решение от съда. Една от обясненията за закононарушенията, обосновани с богохулството в предишното, а по в този момент настоящите закони против речи на омразата, е да се ограничи подстрекателството и да се опази мира. Един семинар от 30 подбрани участници никога не ми наподобява на евентуална навалица. И никаква всеобща публика от мюсюлмани не беше изложена на заплаха от това, което е споделила „ Е.S “.

Системата смазва


На семинара под прикритие е участвала журналистка. Нейният шеф е седмичното списание, наречено от съда „ N ”, и то осведоми прокурора, а полицията разпитва „ Е.S ”, за това което по-късно е упрекната. Журналистите от време на време работят по много тайнствен метод.

Превод особено за „ Труд ” – Павел Павлов
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР