Голяма Богородица е денят, в който християнската църква почита Света

...
Голяма Богородица е денят, в който християнската църква почита Света
Коментари Харесай

Голяма Богородица - най-светлият летен християнски празник

Голяма Богородица е денят, в който християнската черква уважава Света Богородица, като настойничка на майчинството, дамите и фамилното огнище. Празнуват всички, които носят името Мария, Мариана и техните производни, както и Богдана и Богдан, Божан, Божидар.
У нас денят на Божията майка е най-големият летен християнски празник. Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица е един от 12-те християнски празници, празнувани и от православни, и от католици.

Според Светото писание това е денят, в който Божията майка на 64-годишна възраст напуща земния живот и отива при сина си. Нейната гибел била така лека и блажена, че приличала на заспиване. Оттук и думата " успение " - заспиване.

Според националната традиция, празникът се назовава Голяма Богородица, за разлика от Малката Богородица, когато се празнува рождението на Христовата майка. На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които дамите по-късно раздават за здраве и за умрелите близки.

Света Богородица се уважава, като настойничка на майчинството и на дамите, като пазителка на фамилното огнище. На този ден вършат родови срещи, свързани с жертвоприношение - курбан за живот, за здраве, за плодородна година, срещу инциденти и заболявания. Традиционни ястия на трапезата са прясна питка, украсена с порфорен орнамент, варено жито, царевица и тиква. Непременно се ядат любеница и грозде.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР