Голяма авария на единия от двата големи водопровода е станала

...
Голяма авария на единия от двата големи водопровода е станала
Коментари Харесай

До дни започва изграждането на водопровода от София до Перник

Голяма повреда на единия от двата огромни водопровода е станала в Перник и спазването на водния режим е под въпрос. Това сподели пред Българска национална телевизия шефът на ВиК-Перник инж. Борислав Иванов.

По думите му повредата е много сериозна, от през вчерашния ден се работи по нея, само че още не е отстранена, тя визира централна градска част и други обитаеми места. По думите на специалиста повредите са се нараснали фрапантно поради непрекъснатото прекъсване на водата.

Водата по време на режим се употребява повече, тъй като хората се презапасяват и действително потреблението е по-голямо, изясни инж. Иванов.

Той разяснява и положението на язовир " Студена " - сега в него има 3.5 млн.литра и остава метър и половина до мъртъв размер, което ще се случи до 10 - 15 дни.

" Това не би трябвало да тормози хората, взели сме решение по какъв начин да се пречисти водата от мъртвия размер, взето е решение да се направи утаител на самия язовир, като се загради трасето на водата, с цел да се получи размер да се утаят нездравословните частици ", изясни шефът на ВиК Перник.

Това ще бъде направено в границите на два дни, тъй че ще има решение на казуса, към край е и ремонтът на пречиствателната станция - сменени са кранове и уреди.

Инж. Борислав Иванов посъветва перничани да изчакват първите 1-2 минути, преди да употребяват водата, когато бъде пусната - постоянно при стартиране водата е по-мътна.

" Няма законово право за отплата за сметките за вода на перничани. Надявам се да проявят схващане ", сподели още специалистът.

Как ще се подава вода за промишлени потребности към Стомана-Перник - обмисля се вид да бъде възобновен промишленият тръбопровод от язовир " Темелково ", с цел да може да се подава вода. Правят се изследвания, само че към 300 м от водопровода липсва и има мощно амортизирани сектори.

Обяснението тъй като водата за Стомана е 13 стотинки - " тъй като е сурова, непречистена вода ". А за жителите на Перник е 2 лева, тъй като включва пречистването и поддържане на водопроводната мрежа.

Очаква се до дни да стартира построяването на водопровода от Мало Бучино, през който би трябвало да се подава вода на Перник през София от язовир " Белмекен ". Проектът е подготвен на 99%, стана ясно още от думите на инж. Борислав Иванов. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР