Голям военен парад във Франция се състоя по повод националния

...
Голям военен парад във Франция се състоя по повод националния
Коментари Харесай

Военен парад в Париж за националния празник на Франция

Голям боен церемониал във Франция се състоя във връзка националния празник на страната - през днешния ден Франция празнува 230 години от Падането на Бастилията, ден на самостоятелност за свободната нация.. Президентът Еманюел Макрон поведе обичайния боен церемониал в центъра на Париж. Тази година тематиката на парада е съдействието на страните от Европа в областта на защитата. Наред с френските войски вземат участие подразделения от Германия, Англия, Белгия, Испания и Холандия. Около 500 бойци от общата френско-германска бригада ще вземат участие този път в парада, наред с испански контингент, завръщащ се от присъединяване в подготвителната задача на Европейски Съюз в Мали.

По основното парижко авеню Шан-з-Елизе минават общо 4300 военни, 196 военни машини, 237 коня, а във въздушната част на парада вземат участие 69 самолета и 39 хеликоптера. В Париж ограниченията за сигурност са затегнати. За реда се грижат над 2500 служители на реда. Въведени са няколко зони за сигурност, с цел да се изключи опцията за митинг на "жълтите жилетки ".

Германската канцлерка Ангела Меркел дойде в Париж да присъединяване си в парада и формалната гала. Тя поздрави присъстващите френски публични лица, както и другите задгранични водачи, пристигнали особено за случая, в това число белгийския министър председател Шарл Мишел и ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Британският вицепремиер Дейвид Лидингтън също участва на обичайния церемониал, представлявайки премиера Тереза Мей, която няма да пътува до Франция. Засега повода за решението не се оповестява.

Военният церемониал по Шанз-Елизе е най-старият в Европа. За първи път се е провел преди 139 години и обичайно минава от Триумфалната арка до площад Конкорд.

Крепостта Бастилията била издигната през 1382 година като барикада на подстъпите към столицата, само че скоро се трансформирала в затвор за политически пандизчии. За доста генерации французи крепостта е била знак на всевластието на краля и безспорната монархия в страната. Съществуването й продължава малко повече от 400 години и през нея са минали Франсоа Ларошфуко, Пиер Огюстен Карон де Бомарше, Волтер и други известни персони.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР