Голям проблем за спешната медицина е това, че трябва да

...
Голям проблем за спешната медицина е това, че трябва да
Коментари Харесай

Д-р Габровски: Лекарите са подложени на агресия, ако откажат болничен

Голям проблем за незабавната медицина е това, че би трябвало да се взимат решения в доста къси периоди. Това съобщи пред Българска национална телевизия проф. доктор Николай Габровски, ръководител на Българското сдружение по неврохирургия и заместник-директор на болница " Пирогов ".

Според него всеки осъзнава какъв брой значима част от опазването на здравето е незабавната медицина. Дори някои други съставни елементи да не работят съвършено, тя обезпечава този интервал от болестта, когато решенията в действителност зависят от минути, от секунди, посочи той.

По негови думи има европейска стратегия за близо 160 млн. лева, която изцяло би трябвало да промени образа на системата на незабавна помощ. Габровски изясни, че тя се обезпечава през Министерството на здравеопазването и включва всички съставни елементи на системата - смяна в незабавните центрове, ремонт на 29 лечебни заведения, над 30 незабавни центъра и над 70 филиала. Предвижда се да се закупят и над 400 коли за спешна помощ, както и да се обучат лекари, добави професорът.

По думи на Габровски у нас се издават два пъти повече болнични спрямо останалите средноевропейски страни. Той уточни, че казусът е максимален в дребните обитаеми места, където лекарите са подложени на експанзия, в случай че откажат да издадат болничен на пациент.

Относно случая с умрялото 3-годишното дете след обзор в три лечебни заведения доктор Габровски изрази съмнение, че става дума за остро протичаща зараза. Той изясни, че би трябвало да се види във всеки един от стадиите за какво момченцето е било пренасочвано.

Той призна обстоятелството, че детето е обикаляло и изрази съмнение, че лекарите са решили, че то се нуждае от друго равнище на обслужване и компетентност, с които не разполагат. /БНТ
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР