Голям проблем е масовото използване на палмово масло в заведенията

...
Голям проблем е масовото използване на палмово масло в заведенията
Коментари Харесай

Диетолог призна: Ресторантите трябва да упоменават когато готвят с палмово масло

Голям проблем е всеобщото потребление на палмово масло в заведенията за хранене, считам, че не би трябвало въобще да се позволява. Нищо, че е растителна лой.
Това сподели диетологът доцент Светослав Ханджиев на конференция в курорта „ Албена “ на тематика „ Училище за здраве – за деца, родители и учители “. Апелът му е да се приказва повече на тази тематика, тъй като потреблението на палмово масло в сиренето даже вреди – хората се заблуждават, че са поели нужните дози белтъчини, калций, само че се оказва, че сиренето не е от мляко.
Има наложително условие в менюто на заведенията за хранене да бъде упоменато потреблението на палмово масло, прецизираха от туристическата компания. По думите им в менюто се означават другите алергени, измежду които е и палмовото масло.
Наблюденията на доцент Ханджиев са, че в последно време се внасят в страната ни евтини хранителни артикули от Китай и Малайзия, само че за нас те са непозната храна. Не е склонен и с стилното в последно време ограничение на приема на прясно мляко и глутен.
Той дефинира българската лютеница като антиоксидантна бомба . Оказва се, че българското кисело мляко не е измежду най-популярните храни у нас. При млечно-киселата реакция туршиите имат мощен антиоксидантен резултат, само че е значимо да са направени по обичайната технология, а не да са с прекалено потребление на сол.
В рамките на конференцията беше представено проучване на Световната здравна организация, съгласно което с най-висока периодичност на наднормено тегло и затлъстяване измежду децата на възраст сред 6 и 9 години е регистрирано в средиземноморските страни – Гърция, Италия, Испания, Португалия и Малта. Със затлъстяване е всяко четвърто дете от общо 21 европейски страни. Според това изследване в България 8,6% от децата в тази възраст страдат от затлъстяване, а 15,4% са с наднормено тегло.  
Българчетата са най-обездвижени – те са по 25-26 часа седмично през екрана на тв приемника или на преносимия компютър, което е двойно повече от връстниците им в Белгия и Холандия.
За седма година „ Албена “ е хазаин на форума „ Училище за здраве – за деца, родители и учители “, който е под патронажа на министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев. Тази година са планувани Кулинарни работилници, в които децата ще се учат да подготвят здравословни сандвичи, салати и разнообразни обичани лакомства. Целта е концепцията за здравословното хранене да навлезе в учебните заведения. В Кърджали към този момент е основан клуб „ Училище за здраве “.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР