Голям парк с екзотични животни, направени от бетон, създаде за

...
Голям парк с екзотични животни, направени от бетон, създаде за
Коментари Харесай

Чудак засели маймуни и жирафи в Родопите СНИМКИ

Голям парк с екзотични животни, направени от бетон, сътвори за няколко години Светозар Дишлиев на входа на маданската махала Дишлийци. Чудатото място събира от ден на ден фенове, които си вършат селфита на фона на невижданите в Родопите същества. 60-годишният самообразован създател решил по този начин да остави името си за поколенията. Той е направил от бетон в естествена величина маймуна, панда, катеричка, сова, елен и жираф, като вложил десетки торби цимент. В дълговратото животно отишли най-вече труд и материали. Оформил е огромен надпис " Animals land " и е направил в близост алеи с цветя и парапети от клони на бреза.

Петя Гайдарова

Светозар Дишлиев е счетоводител по специалност, но преди години решил да направи чешма за хаир. Хванал водата от извора и я прекарал до входа на махала Дишлийци, покрай къщата си. Чешмата обаче не му се видяла задоволително атрактивна и сътворил фигура на скален орел, захапал змия. Така го осенила концепцията за животните. Решил да ги вае от бетон, защото дървото щяло да трае едвам двайсетина години.

" Още с армировката оформям фигурите и по-късно наслагвам или лишавам напълно малко, с цел да ги дооформя. Обичам животните и по тази причина избрах това име " Animals land ", споделя родопчанинът. После основал на входа на махалата от бетон родопчанка, която да посреща гостите.

" Взех една носия, с цел да се ориентирам. Не че не я знам, само че въпреки всичко да спазя цветовете и детайлите, да е достоверно. И се получи доста същинска родопчанка, красива е ", споделя Дишлиев. За самата женска фигура не отишъл доста бетон и армировка, само че се наложило да копае дупка, защото е на скат от насип, и да поставя вътре огромни камъни, с цел да е постоянна основата, в случай че завалят проливни дъждове. След като го построил, направил и близо метър висок фундамент, с цел да стигне равнището на пътя и оттова да стартира фигурата на дамата. " Показах я на един сътрудник, занаятчия, и той ми се възхити, че доста скъпо облекло съм поставил, реши, че е същинска носия ", гордее се стопанинът на парка.

Родопчанката към този момент е на стотици фотоси във фейсбук, които вършат туристите.

Тази пролет основал и една патриотична комбинация - лъв, а до него плоча с картата на България и с облика на Васил Левски.

Направил и втора ваза с цветя до пътя, както и още една пейка за туристите.

Посещението на парка е изцяло гратис за гостите. " Не мога да си разреша да пусна такса, просто ми е неловко. Достатъчно ми е, че са ме почели хора, идващи от доста надалеч особено поради атракцията, която самичък съм основал. Имал съм случаи да ме питат дали се заплаща, а аз им благодаря, че са пристигнали. Не го одобрявам да спечелвам пари от това ", споделя Дишлиев.

Изчислява, че не е вложил доста пари през годините, тъй като правел всичко капка по капка и не се усещало, а и слагал отпадъчни материали в структурите. Само че трудът, който е вложил, е голям.

Дишлиев работил преди в Административнопроцесуален кодекс, но от години е незает и няма стаж, с цел да се пенсионира. Прехранва се със земеделие и гъбарство. Има наследник и щерка и четирима внуци. " Природата ни дава нужното да живеем. Внуците пък се радват на парка, като дойдат. Най-големият - Тони, е на 18 години, желае и той да прави животни. Ако бях насадил единствено цветя, щеше да е доста всекидневно ", споделя родопчанинът.

" Никой не беше чувал за махалата, макар че е едвам на 4 км от Баните, където идват доста туристи ", споделя кметският наместник Рамиз Касабов. Той ръководи пет махали - Гарабина, Купен, Миле и Дишлийци, ситуирани високо над коритото на река Арда. През последните 7-8 години в нито една от тях не се е раждало бебе. Пръснатите махали преди 25 години са наброявали към 400 души, в този момент са общо под 100.

През 2008 година тогавашната кметица на махалите Нурие Купенова управляваше петте обитаеми места, яхнала мотор и обикаляла по 50 км седмично. Сегашният кмет също ръководи на колела махалите.

" Демографската рецесия се усеща в дребните села, за младежа тук няма самун. Затова, в случай че има туризъм, ще има и занаят, ще си дойдат младите, че със земеделие не става ", споделя Дишлиев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР