Голям остава броят на неизвестните около парламентарните избори през март

...
Голям остава броят на неизвестните около парламентарните избори през март
Коментари Харесай

Избори по време на пандемия: Как и кога? От ЦИК още не знаят

Голям остава броят на незнайните към парламентарните избори през март следващата година. Дали ще бъде отсрочен националния избор, по какъв начин ще бъде определен идващият състав на Народното събрание и при какви условия ще се пускат бюлетини в условия на COVID-19. Тези въпроси стоят на масата, а от ЦИК са безапелационни - избори ще има, само че още не знаем по какъв начин.
Централната изборна комисия към момента не може да каже по какъв начин ще гласоподават хора, сложени под карантина, дали ще бъдат отсрочени изборите, по какъв начин ще протече изборният ден, тъй като дотогава има доста време, а всичко зависи от хода на пандемията. Това се разбра от думите на Таня Цанева - представител на ЦИК, която бе в ефира на bTV.

" Съгласно кодекса с преносими бюлетини могат да гласоподават единствено хора с трайни увреждания. COVID-19 не е такова. Имаме доста време до март, когато ще се знае каква ще е степента на развиване на пандемията. Мислим по този въпрос ", уточни Цанева.

По думите й, в случай че обстановката е такава, каквато е сега, би следвало законодателството да се промени, само че това не зависи от ЦИК, а от депутатите.

" Възможно е избори да се отсрочат. Това обаче е от компетенцията на президента. Датата, с която ще се дефинира изборния ден, може да варира в границите на два месеца, според Конституцията ", уточни още Цанева. Тоест през месец април.

" Частичните избори, които се организираха в края на септември ни демонстрираха, че напътствията, които бяхме дали, дадоха резултат - съблюдаваха се ограниченията. Освен частичните национални избори, в края на февруари ще имаме частични избори. Към момента към този момент са 9 дребни кметства и една община. Мерките ще се ползват по този метод - маски, отдалеченост, проветряване ", добави още Цанева.

Тя съобщи, че изборният ден не може да бъде продължен изключително и повече от един час (до 21 ч., бел.ред), само че може да стартира 2 часа по-рано - т.е. в 5.00 ч. сутринта.

" Надяваме се, че ще имаме време за покупка на машини. Обществената поръчка е оповестена. На 7 декември е последният ден, в който могат да бъдат показани в ЦИК оферти. На 8 декември ще знаем какъв брой и кои са участниците в тази социална поръчка. Другите периоди не са променяни - 10 февруари, в който би трябвало да бъдат доставени машините. Предвидили сме и партидно снабдяване и последната партида да се достави на 25 февруари. Необходимо ще бъде да проведем една доста сериозна разяснителна акция освен за членовете на СИК, само че и за гласоподавателите. Машините са 9600 ", уточни Цанева.

По думите й в допълнение машини няма да се сменят в изборния ден. Става дума за 100 спомагателни машини, само че те ще бъдат употребявани за задачите на разяснителната акция.

" Машината е програмирана за избрана секция. Няма по какъв начин да бъдат местени ", изясни Цанева.

Не е ясно по какъв начин ще ебъде гласувано в чужбина, в случай че в страната работят строги ограничения против COVID-19. Отговор на този въпрос по този начин и не бе даден:

" Гласуването в чужбина изключва машинно гласоподаване. То се организира в нашите дипломатически и консулски представителства. ЦИК и Министерството изисква позволение. Има страни, в които режима е единствено регистрационен, само че има и страни, които би трябвало да дадат единодушие за разкриване на секции. Всичко ще зависи от пандемичната конюнктура ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР