,,Голям оптимист съм, че България ще е следващата държава, която

...
,,Голям оптимист съм, че България ще е следващата държава, която
Коментари Харесай

Василев: Няма причина за отлагане на присъединяването ни към еврозоната, даже закъсняхме

,,Голям оптимист съм, че България ще е идната страна, която ще бъде призната в еврозоната на 1 януари 2025 година ``

Това сподели министърът на финансите Асен Василев в изявление за немското издание " Die Welt ".

Василев показва, че страната ни има второто най-ниско съответствие сред дълг и Брутният вътрешен продукт в Европейския съюз – 22%, както и че в продължение на доста години сме надалеч под оптимално допустимото равнище от 60 на 100, а задачата за недостиг от 3% по критериите от Маастрихт също не е проблем.

,,Само инфлацията от 5% към момента е прекомерно висока``, съобщи той.

„ Въпреки това от месеци и при този индикатор следим внезапен спад. Допускаме, че инфлацията ще доближи нужното равнище през юни или най-късно през септември”, споделя Василев.

Той добави, че не вижда причина за отсрочване на присъединение на България към еврозоната, което даже дефинира като закъсняло.

„ От 1997 година насам цената на лв. е обвързана с немската марка, а по-късно - и с еврото. Индиректно, в продължение на доста години, Европейската централна банка дефинира нашата парична политика. Но към момента нямаме място на масата при вземането на решения. С присъединението ни в еврозоната в известна степен си възвръщаме контрола над нашата валута ", показва финансовият министър.

Той декларира, че главният претекст за въвеждане на еврото е, че нашата вътрешна стопанска система икономисва доста пари посредством еврото. Днес повече от 60% от нашата търговия е с други европейски страни. От друга страна двете разнообразни валути до момента са понесли високи трансакционни разноски, отбелязва министърът и изяснява, че те съставляват към 1% от Брутният вътрешен продукт на България годишно.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР