Голям мост в американския град Балтимор се срути, след като

...
Голям мост в американския град Балтимор се срути, след като
Коментари Харесай

Най-малко 7 души в неизвестност след срутването на мост в САЩ

Голям мост в американския град Балтимор се срути, откакто бе ударен от контейнеровоз, при което голям брой транспортни средства и хора паднаха в студеното пристанище под него, съобщи Агенция Франс Прес.


На трагични нощни фрагменти се вижда по какъв начин 300-метровият кораб се удря в пилона на моста " Франсис Скот Кий " и за секунди по-голямата част от стоманената структура се срутва в река Патапско.

На пътното платно се виждаха транспортни средства, до момента в който мостът се изкривяваше и рухваше на части, като третият транш се издигаше нагоре, преди и той да падне във водата.

Спасителите оповестиха, че към момента търсят минимум 7 души, като са извадили двама души.

С настъпването на светлата част от денонощието станаха ясни мащабите на бедствието.

Извити стоманени подпори бяха преметнати през палубата на кораба, върху които рисково се клатушкаха купчини контейнери, което в допълнение застрашаваше избавителните и възстановителните работи.

Кметът на Балтимор Брандън Скот съобщи, че по време на конфликта е имало служащи по поддръжката - случай, който той дефинира като " немислима покруса като от екшън филм ".

" Трябва да мислим за фамилиите и засегнатите хора, за хората, които би трябвало да се опитаме да намерим ", сподели той.

На фрагментите се вижда по какъв начин корабът два пъти мръква в мига преди конфликта, което евентуално демонстрира някакъв тип спиране на зареждането.

Нямаше неотложно удостоверение за повода за злополуката, само че комисарят на полицията в Балтимор Ричард Уорли съобщи, че " няма признаци " за тероризъм.

След конфликта, станал към 1:30 ч. сутринта (05:30 ч. по Гринуич), на брега се струпаха спешни екипи.


Температурата на водата беше към 9 °С, което стесни опцията за оцеляване и усили спешността за водолазите, които претърсваха водата, а приливите и отливите също усложниха напъните.

Началникът на пожарната работа в Балтимор Джеймс Уолъс съобщи, че сонар е " открил съществуването на транспортни средства " в пристанището, само че отхвърли да реши какъв брой са те.

Един човек е бил откаран в болница в " доста тежко положение ", сподели той и добави, че вторият човек, изваден от водата, не е потърпевш.

" Възможно е да търсям до седем души ", сподели той.

Доналд Хайнбух, някогашен пожарникар от Балтимор, сподели, че е видял моста от прозореца на спалнята си.

" Бяхме събудени от нещо, което изглеждаше като земетресение, и дълъг, търкалящ се тон на гръм ", споделя той пред локалните медии.

" Видях някакви спешни светлини в региона и взех решение да се кача това, което се случваше, беше реакция на злополучие с присъединяване на няколко юрисдикции ", продължи той.

Четирилентовият мост с дължина 2,6 км се простира над река Патапско югозападно от Балтимор.

Кръстен на индивида, написал текста на националния химн на Съединени американски щати " The Star Spangled Banner ", той е открит през 1977 година и по него минават над 11 милиона транспортни средства годишно, към 31 000 дневно.

Той е съществена част от пътната мрежа към Балтимор, промишлен град на източното крайбрежие на Съединени американски щати наоколо до столицата Вашингтон.


Губернаторът на Мериленд Уес Мур разгласи изключително състояние - ход, който ще улесни отпущането на федерални запаси, а Белият дом заяви, че президентът Джо Байдън е бил осведомен за случая.

Гигантът в корабоплаването Maersk заяви, че " DALI ", който е напускал Балтимор и се е насочвал към Коломбо в Шри Ланка, е бил ръководен от компанията за чартърни кораби Synergy Group и е превозвал товари, принадлежащи на клиенти на Maersk.

" Ужасени сме от случилото се в Балтимор и мислите ни са с всички наранени ", се споделя в изказване на Maersk.

Всички членове на екипажа, както и водачите - профилирани моряци, които ръководят корабите в пристанищата - са открити, като няма данни за потърпевши, оповестиха от Synergy.

Докато избавителните и възстановителните действия не престават, вниманието ще се насочи и към това какво се е случило и дали мостът е бил кадърен за приложимост.

Някои специалисти допускат, че носещите структури на моста може да не са били уместно предпазени, с цел да устоят на конфликт с огромен кораб.

" Степента на увреждане на връхната структура на моста наподобява непропорционална на повода, което е въпрос на бъдещо следствие ", сподели Тоби Мотрам, професор по строително инженерство в Университета на Уоруик във Англия.

Балтимор е едно от най-натоварените пристанища в Съединените щати, което през предходната година е обработило товари на стойност 80 милиарда $, в това число огромен размер транспортни средства.

Разрушаването на моста може да има доста икономическо влияние, защото ще бъде прекратено корабоплаването в и от пристанището. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР