Голям контейнеровоз в Суецкия канал блокира морския трафик в един

...
Голям контейнеровоз в Суецкия канал блокира морския трафик в един
Коментари Харесай

400-метров контейнеровоз блокира Суецкия канал

Голям контейнеровоз в Суецкия канал блокира морския трафик в един от най-важните водни пътища в света и евентуално ще докара до закъснение на доставките на нефт и газ , оповестява " Ройтерс ".

Данните за следене на кораби на Refinitiv Eikon демонстрират седем влекача, идващи на помощ на кораба , обвързван с Ротердам, с името Ever Given, не е ясно по кое време плавателният съд ще бъде освободен.

Бернхард Шулте мениджмънт (BSM), механически оператор на Ever Given, сподели, че случаят е станал към 05:40 GMT вторник. BSM, която се занимава с екипажа на кораба и техническите проблеми, съобщи, че целият екипаж е в сигурност и няма известия за пострадвания или замърсяване.

BSM е уведомила управляващите и " заинтригуваните страни ", само че съобщи, че не може да удостовери кой е притежателят на кораба . " В момента всички страни проверяват повода за засядането и би било погрешно да се спекулира сега ", разяснява BSM в имейл до " Ройтерс ".

Тайванската Evergreen Marine Corp, която отдава плавателния съд чартърен, съобщи, че корабособственикът е уведомил, че корабът " евентуално е бил ударен от неочакван мощен ентусиазъм на вятър , вследствие на което корпусът се е отклонил от водния път и инцидентно е блъснал дъното ".

After all day trying to refloat the mega container ship 'Ever Given', in the Suez Canal, there is a steady log jam of ships waiting in the Mediterranean & Red Sea and in the canal itself
— N South (@nat_ahoy)
Пристанищният сътрудник GAC заяви в сряда на уеб страницата си, че 15 други кораба в северния ескорт зад Ever Given изчакват на котвата за освобождението на канала. Блокиран е и ескорт на юг .

200 000-тонният транспортен съд, един от най-големите контейнеровози в света, е дълъг 400 м (1312 фута) и необятен 59 м (193 фута) и може да транспортира до 20 000 еквивалентни 20-футови контейнери (TEU).

Близо 19 000 кораба, или приблизително 51,5 кораба дневно , с чист тонаж от 1,17 милиарда тона са минали през канала през 2020 година, съгласно SCA. Това съставлява към 12% от размера на международната търговия и е главен източник на твърда валута за Египет.

Танкери са почнали да се натрупат покрай Суецкия канал , до момента в който чакат преместването на контейнеровоза.

Потоците азиатско-европейски контейнери се ускоряват още веднъж след лунната Нова година, тъй че продължителното блокиране ще има тежки последствия , защото различният маршрут през маршрута Кейп ще бъде със седмица по-бавен, разяснява Тан Хуа Джо, съветник от Liner Research.

Това ще утежни дефицита, защото 30% от световния потенциал на контейноровозите минава през Суец , съгласно данни на Liner Research Services.

Въздействието върху потоците от петрол и газ ще зависи от това какъв брой време е належащо за освобождение на кораба , показват източниците.

" Ако се разгръща до, да речем, седмици, несъмнено, това ще наруши корабоплаването ", добавя Ашок Шарма, ръководещ шеф на основания в Сингапур корабен брокер BRS Baxi. " Но мисля, че би трябвало да има задоволително налични запаси и съвсем в непосредствена непосредственост, с цел да се оправим със обстановката бързо, за дни , а не за седмици ", сподели Шарма.

Към сряда преносът на пет натоварени танкера за полутечен природен газ (LNG) през Суецкия канал понастоящем се забавя вследствие на заседналия контейнерен транспортен съд, съгласно компанията за разузнаване на данни Kpler.

От петте, три кораба са ориентирани към Азия, а два към Европа , добавя анализаторът от Kpler Ребека Чиа.

Ако блокирането продължи до края на тази седмица, това ще засегне преноса на 15 танкера за полутечен природен газ , сподели Чиа.

Good morning for all of you there at the canal
През 2017 година японски контейнеровоз блокира канала , откакто засегна след докладвани механични проблеми. Египетските управляващи разпростряха влекачи и корабът бе освободен за часове.

Суецкият канал пресича Суецкия провлак в Египет, дълъг е към 193 км (120 мили) и включва три естествени езера.

През на канала, 37 километра от новия канал бяха прокопани , а 35 километра са въз основата на разширение на съществуващия канал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР