Голям кеф прави да гледаш как държавната уредба се прави,

...
Голям кеф прави да гледаш как държавната уредба се прави,
Коментари Харесай

Копай - пък, ако мине номерът...

Голям кеф прави да гледаш по какъв начин държавната уредба се прави, че не знае какво се случва по планините, горите и морето у нас. Супер неуместно е и също толкоз трагикосмешно да го играем сюрпризирани при всеки " открит " случай на нередности в естествени местности. После стартира едно гонене и следствие. На финала - един-два ареста да запушим устата на досадните природозащитници и да придобием престиж какъв брой доста работа сме свършили. Да ни кажат " Браво! ", че сме хванали неприятните и в този момент ще ги накажем. И най-после разчитаме на късата памет на българите и на времето. Надяваме се да не помнят и утежняваме процедурите, с цел да се проточват с години.
Забравата е най-силният съдник, само че не ни най-праведният. Да не пропуснем и гражданските митинги, които доста постоянно, даже съвсем постоянно, остават без дълготраен резултат. Сценарият е еднакъв всякога щом някой " надуши " унищожаването на природата. Парадоксалното е възхищението от гледката и превъзнасянето от удобствата на големия комплекс, когато хората стартира да посещават съответния обект, позициониран напряко във вълните. А като се приберат вкъщи, стартират да изясняват възмущението си от погубените пясъчни дюни и орязаните десетки и хиляди дървета, с цел да бетонират.
Оказва се, бетонът е по-цЕнен или по-ценЕн от златото. Наливат го като домашно вино в бидон. Неизчерпаемо и също толкоз защитавано. Колелото на цялата държавна екосистема към този момент е завъртяно един път и спирачките му са развалени. То е набрало толкоз висока скорост, че единственият метод да бъде спряно, е да се счупи. А нека, но едва ли! Обществена загадка е, че нищо нелегално в България не започва без поддръжка - пък, в случай че мине номерът!
За морал въобще не може и да иде тирада в този коментар, тъй като парите заслепяват даже орлов взор. И всичко се върти в един обаян и затворен кръг, в който вземат участие все едни и същи. А морета, океани, планини, гори, реки, културни полезности и предпазени местности потъват в боклуци, бетон, асфалт, изкуствени настилки и така нататък Това оставаме на наследниците си. Трябваше да се запитаме на нас това ли ни оставиха предците? Беше редно и да се замислим, че нямаме право да разрушавам нещо, което не сме основали ние.
То не е даденост, не е подарък, не сме го взели чартърен. Собственикът тук са природата и земята. Така, както ние желаеме да почитат нашата благосъстоятелност, следва да отвръщаме със същото. Да си напомним една българска сентенция: " Не е отговорен оня, дето яде баницата, а този, който му я дава! ", която извънредно описателно споделя в едно изречение самоунищожението на индивида и неговите полезности.
Автор: Моника Георгиева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР