Голям инвеститор в Юбер (Uber) реши да изправи пред съда

...
Голям инвеститор в Юбер (Uber) реши да изправи пред съда
Коментари Харесай

Инвеститор в "Юбер" заведе дело срещу основателя на компанията

Голям вложител в " Юбер " (Uber) реши да изправи пред съда създателя и някогашен общоприет шеф на компанията Травис Каланик, обвинявайки го че е прикрил нередности, подвеждайки борда на шефовете, с цел да си върне още веднъж управителния пост, предадоха международните организации.

През юни Каланик се отдръпна от шефското кресло в компанията след поредност кавги и персонална покруса (майка му почина при случай с лодка). След това се появиха известия, че причина за отдръпването е искане за оставката му от петте най-големи вложители в компанията.

Инвеститорът, американската компания " Бенчмарк кепитъл " (Benchmark Capital), е подала иск в съда в Делауер против Каланик. В документа се показва, че някогашният началник на компанията, който още е член на съвета на шефовете на " Юбер ", се пробва да внедри в този управителен орган свои хора. В документа се отбелязва, че Каланик се пробва да не допусне обстоен разбор на работата си като началник на " Юбер ", а също по този начин и да си върне поста общоприет шеф..

В " Бенчмарк кепитъл " допускат, че някогашният началник на " Юбер " по този метод нарушава изискванията, при които е напуснал поста. Инвеститорът също по този начин упорства, че Каланик би трябвало да бъде лишен от участие в съвета на шефовете и от опцията да оказва въздействие върху компанията.

" Юбер " сега търси нов изпълнителен шеф.

Рядкост е вложител от Силициевата котловина да съди централна фигура в някой от личните си стартъпи. " Бенчмарк кепитъл " е един от първите вложители в " Юбер " и показва, че има 13 % от компанията, а управлява 20 % от акциите с право на глас, отбелязва " Ройтерс ".

Каланик популяризира изказване, определящо делото против него като безпричинно и цялостно с неистини и погрешни изказвания.

Съдебният спор отваря нова глава в сагата с неволите на " Юбер ", която хвърли сянка върху бъдещето на най-скъпия в света стартъп, чиято пазарна стойност е 68 милиарда $. Проблемите на компанията са свързани с дело за комерсиална загадка с подразделението за безпилотни коли на " Алфабет " (Alphabet) " Уеймо " (Waymo), което докара до напускането на значим инженер и спъна програмата за самостоятелни коли на " Юбер ".

Към това се прибавят обвиняванията за полов тормоз в компанията, довели до вътрешно следствие и освобождението на няколко управителни чиновници. А също по този начин и несъответстващото държание на Каланик и други ръкодовители при случая с изнасилената от водач на " Юбер " индийка.

" Юбер " предлага онлайн услуга за образуване на авто транспорт посредством мобилно приложение, като се употребяват водачи с частни коли. Компанията с централа в Сан Франциско е учредена през 2009 година от Каланик и Гарет Кемп. Сега " Юбер " работи в близо 80 страни и над 500 града.

Компанията работеше и в България, само че с решение на Комисията за защита на конкуренцията активността й бе спряна през октомври 2015 година По-късно компанията разгласи, че стартира построяването на логистичен център в България.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР