Голям интерес отчитат в Благоевград към новата програма за енергийно

...
Голям интерес отчитат в Благоевград към новата програма за енергийно
Коментари Харесай

Голям интерес в Благоевград и към новата програма за саниране на блоковете

Голям интерес регистрират в Благоевград към новата стратегия за енергийно възобновяване на многофамилни жилищни здания.

Кандидатстването по програмата стартира преди две седмици и ще продължи до края на май. Предвидени са 1 млрд и 100 милиона лв. са саниране на жилищни здания, проектирани преди 1999 година с най-малко двама притежатели и най-малко четири жилището.

Подробни инструкции за кандидатстването може да откриете на уеб страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството.

Благоевград е измежду градовете, които съумяха да трансформират напълно образа си, с помощта на националната стратегия за енергийна успеваемост. Две трети от панелните блокове в града бяха санирани изцяло гратис. Тогава някои от съседите на Евгени Димов не се съгласили да се включат в общото съдружие на етажната благосъстоятелност и не съумели да аплайват.

" Тръби, канал, всичко би трябвало да се смени….Имаме проблем и с мръсния канал тук, всякога би трябвало да се оправя този канал ", изясни той.



Едва ли ще съумеят да аплайват и този път, признава Евгени. Причината – при сегашната стратегия притежателите на жилища ще би трябвало да изготвят за своя сметка механически паспорт на постройката, както и енергийно проучване. Това ще им коства приблизително към 6 лв. на квадрат или за апартамент от 65 квадрата сметката ще излезе към 400 лв..

" Трябвало ние да си го платим и след това в случай че сме утвърдени, ще си го приспаднем, но знам ли. Аз не мисля, че ще дадат хората. Няма обединяване ", счита Евгени Димов.

" Хората в блоковете са сбирщайн, всевъзможни разнообразни акъли. Не може да ги накараш всеки да е склонен. Нашият блок, чувам по този начин, поради един човек не е саниран, единствено един ", разяснява Иван Кесев.

Програмата планува разноските за механически паспорт и проучване да бъдат възстановявани, в случай че постройката е утвърдена. При отвод обаче, притежателите няма да получат назад вложените средства.

" Който подаде документи ние ще ги обработим, ще ги предадем нагоре и те ще бъдат по съответни критерии оценени, само че положителната вест е, че няма да завърши санирането. Този развой ще продължи, т.е. никой няма да загуби от това, че си е направил енергиен и механически паспорт на постройката, в противен случай - ще е безусловно подготвен да продължи по идната стратегия ", сподели Илко Стоянов, кмет на Благоевград.

При идната стратегия, която стартира в средата на годината, безвъзмездното финансиране ще бъде 80% от допустимите разноски.

Репортер: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР