Голям брой немски политици, включително канцлерът Ангела Меркел, отхвърлиха поканата

...
Голям брой немски политици, включително канцлерът Ангела Меркел, отхвърлиха поканата
Коментари Харесай

Немски политици обявиха бойкот на Ердоган

Голям брой немски политици, в това число канцлерът Ангела Меркел, отхвърлиха поканата за вечеря в чест на турския президент Реджеп Тайип Ердоган.
Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер ще бъде хазаин на празничната вечеря в петък, съобщи МИА.
Присъствието на канцлера на приеми, проведени от президента, не е предписание. Канцлерът единствено от време на време участва на церемониите в президентската резиденция, а последният път това беше по време на визитата на кралицата на Англия Елизабет II през 2015 година
На галавечерята в двореца " Белвю " няма да участват и огромен брой опозиционни политици.
Лидерът на Свободната демократическа партия Кристиан Линднер съобщи пред ежедневника " Ранс пост ", че не желае да бъде част от „ пропагандата на Ердоган “.
В взаимно изказване на председателството на Зелените се споделя, че държавен банкет не е подобаваща форма за удостояване на човек, който " унищожава основите на демокрацията в личната си страна ".
Бившият президент на Зелените, Джем Ездемир, който е с турско родословие и е един от най-силните критици на Ердоган, въпреки всичко ще участва на вечерята.
" Искам турският президент да изтърпи мене и моята рецензия към политиката му ", сподели Ездемир.
Турският президент би трябвало да дойде в Берлин на 27 септември и да посети Кьолн на 29-ти. Поради визитата на Ердоган на 22 септември в Германия имаше митинги в няколко немски града. На митингът в Берлин участваха няколкостотин души, носейки плакати с надписи " Ердоган не е добре пристигнал ". Митингите бяха проведени от коалиция организации против турския президент, в това число кюрдското съдружие. В няколко немски града по улиците се организираха протестни шествия, в които взеха присъединяване от 80 до 200 души.
За петък и събота са планувани няколко огромни митинга в Берлин и Кьолн поради визитата на Ердоган. Очаква се да участват към 10 000 души.
Турският президент съобщи в неделя, че възнамерява да ускори икономическите и политическите връзки с Берлин при идното посещаване в Германия.
Отношенията сред Берлин и Анкара се утежниха след опит за прелом в Турция през 2016 година, след което десетки хиляди хора, в това число немски жители, бяха задържани. Напрежението понижа, откакто немски публицист от турски генезис бе освободен предишния месец и бе разрешено на различен немски жител да напусне Турция.
Около три милиона турци живеят в Германия, най-голямата турска диаспора в света.
Германски публични лица настояват, че нямат различен избор с изключение на да укрепят връзките си с Анкара, макар загрижеността си за нарушаванията на правата на индивида в Турция.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР