Голям астероид минава близо до Земята днес. Той е на

...
Голям астероид минава близо до Земята днес. Той е на
Коментари Харесай

Голям астероид с размерите на къща минава близо до Земята днес

Голям метеорит минава покрай Земята през днешния ден. Той е на разстояние по-малко от това мeждy Зeмятa и Лyнaтa. Според учените размерът му е до 40 метра или размера му е почти колкото къща, оповестяват от HACA.

Acтepoидът пpиближaвa cъc cкopocт 5 килoмeтpa в ceкyндa. Haблюдeниятa и изчиcлeния пoкaзвaт, чe нeбecнoтo тялo пpeлита близo дo Зeмятa нa paзcтoяниe 300-304 xиляди килoмeтpa, съобщи Канал 3.

" Астероидите фактически съставляват действителна заплаха за Земята, тъй като не на вятъра най-реалистичните сюжети за края на Земята са свързани с рухване на огромен метеорит. Този метеорит обаче не е нито от най-големите, които кръжат към нашата Земя, нито ще мине толкоз близко. Разбира се, за мащабите на Космоса ние споделяме, когато става въпрос за десетки хиляди километри ", разяснява проф. д.т.н. доктор инж. Гаро Мардиросян - Институт за галактически проучвания и технологии при Българска академия на науките.

И до момента в който този метеорит не съставлява заплаха за Земята, учените одобряват различен за огромна опасност. От Държавния университет в Санкт Петербург предизвестиха, че се чака през 2029 година небесното тяло Апофис да премине единствено на 38 хиляди километра от нашата планета. Това е 10 пъти по-малка отдалеченост от дистанцията от Земята до Луната. Астероидът се счита за най-голямата заплаха за Земята в цялата нейна история. А размерът му е величествен - 350 метра.

" Предварителните сметки демонстрират, че ударът, гърмежът ще се равнява на тротилов еквивалент към 500-600 мегатона. За съпоставяне дано кажем, че Тунгуския астероид, Аризонския астероид и други астероиди, които са оставили трайни следи върху нашата планета, са имали тротилов еквивалент от порядъка на няколко десетки мегатона. Т.е. този се чака да бъде с до 10 пъти по-голям резултат ", добави проф. д.т.н. доктор инж. Гаро Мардиросян.

Учените регистрират и възможност за конфликт през 2068г.

" Първо вероятността е доста дребна, второ – за тези 50 години науката и човечеството сигурно ще придобият способи за отбрана от удар с подобен метеорит ", добави професорът.

Възможни са траектории на доближаване на Апофис и през 2044, 2051 и 2060 година /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР