Голмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга говори ексклузивно за Труд“. В

...
Голмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга говори ексклузивно за Труд“. В
Коментари Харесай

Фернандо Каранга пред „Труд“: Искам 25-27 гола и титла този сезон

Голмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга приказва извънредно за „ Труд “. В България рядко можем да забележим чужденец от екстра класа, само че нападателят несъмнено спада към тази категория. Каранга пристигна в София от Бразилия – страната, ликувала пет пъти като международен първенец във футбола след междинна спирка за малко в Южна Корея. От началото на сезона нападателят към този момент има 12 гола от началото на сезона.
– Здравейте, Фернандо! Започваме с поздравления за головата серия в шампионата и българския паспорт. Как сте на гребена на вълната?
– Няма да укривам – прелестно е. Но това, което ме радва най-вече е, че акомодацията ми към клуба към този момент е затворена страница. Борих се за щастието си и триумфите пристигнаха. Полезен съм на тима си и това ме прави доста благополучен.
– Казвал ли ви е някой, че от дълго време не е имало толкоз добър чужденец?
– Това единствено може да ме радва, тъй като е голямо самопризнание от почитателите. Това са лъскавите неща от футбола. От другата страна на монетата е огромният труд, който поставям както аз, по този начин и моите съотборници. Нашите триумфи са разследване на доста старания и с помощта на Бог.
– Какво помните от сложната акомодация, която имаше първоначално?
– О, това евентуално ще ви каже всеки бразилец – студът! Тук на нас в действителност ни е доста студено. Живял съм и на други места, където температурите са ниски, само че не чак толкоз. Сега чакам огромната зима, само че се усещам подготвен за нея. Вече привикнах с климата и единственото, за което мисля е работата в клуба.
– Вкарвате голове във всеки мач, поставяте ли си го към този момент като съответна цел?
– Не, на терена върша това, което желае треньорът. Не хвърча в облаците. Аз съм просто един бърз нападател, гонещ топката до последно. Качествата ми носят триумфи, освен на мен, а и на целия тим. Винаги съм вярвал в уменията си. Досега не съм си поставял съответна цел какъв брой гола да отбележа. Така е по-лесно. Просто въвеждам и се веселя. Нямам проект или график. И в този момент единствено имам вяра, че до края на шампионата ще забия още попадения.
– Стреляте добре и с двата крайници, играете мощно и с глава. Кое въпреки всичко е най-силното ви оръжие?
– Да, по този начин е. И въпреки всичко, най-вече употребявам десния си крайник. Но… да, когато имам опция употребявам и левия. Най-силното оръжие, както сте забелязали в последно време, е главата ми. Това е тъй като съотборниците ми центрират доста топки, а аз пък не желая да ги отчайвам и въвеждам.
– Имало ли е различен тим в кариерата ви, където толкоз постоянно сте отбелязвал?
– Да, имах подобен интервал в Бразилия в един различен тим. Там също нещата вървяха доста добре и головете валяха. Но, както към този момент ви споделих, одобрявам всичко това като моята работа и единствено се апелирам да не преставам в това печелившо движение.
– Получихте и значително жълти картони за свалена фланелка…
– Разбира се (смее се). Шефовете ми размахаха пръст. След последния подобен случай треньорът ме извика и ми сподели: „ Ей, момче, нуждая се от теб на терена, не отвън него. “ Предупреди ме да преценям по какъв начин се държа на терена, тъй като ще се наложи да заплащам санкции.
– Няма ли заплаха по този начин да пропуснете значим мач?
– Не, не. Вече си научих урока. Знам, че предстоят значими мачове и тимът има потребност от мен. Няма да смъква отново фланелката си или да отида при корнера, с цел да чествам гола с танц с флагчето. Наясно съм, че тази еуфория е в действителност доста приятна и ме кара да избълвам, само че това вреди на работата ми.
– Сърдит ли сте на българските рефери, които ви анулираха няколко постоянни гола?
– Не, не се дразня. Прощавам им. Опитвам се да ги схвана, тъй като вътре на терена ние виждаме мача по друг метод от този, по който го виждат реферите. И би трябвало да резервираме хладнокръвие в такива моменти, даже да се усещаме ощетени. Няма да променим нищо, а единствено ще си навредим за идващите мачове. Трябва обаче да си кажем – имаше две неотсъдени дузпи против мен. Имаше и анулиран постоянен мой гол, само че реферите взеха решение друго. И аз не желая да им се греша в работата. Аз съм на терена за друго – да въвеждам голове и да оказвам помощ на ЦСКА да е първи.
– Има ли огромни разминавания от упования ви за българския футбол и това, което видяхте като действителност?
– Това, което ме изненада, е какъв брой силов е футболът в България. Много повече контакти и твърди влизания, в сравнение с другите места, на които съм играл. Но откакто пострадах няколко пъти, аз си научих урока и мога да кажа, че към този момент съм приспособен към футбола тук.
– С какво беше най-трудно да свикнете в България?
– Ниските температури. Но най-тежко ми беше, че когато пристигнах в България бях самичък, тъй като на фамилията ми се наложи да остане за малко в Бразилия. Но когато жена ми и детето дойдоха в България, нещата се подредиха. Всичко си пристигна на мястото. Казах си, щом брачната половинка ми към този момент е тук, би трябвало да мисля единствено за футбол и да подвигна равнището, да покажа какво мога!
– Свикнахте ли с кухнята? Липсва ли чураското? Намерихте ли положителни заведения за хранене тук?
– Не, нямах необикновен проблем с това. Когато пристигнах, прекарвах доста време с моя съотечественик и треньор в щаба Дани Моралес, който ми сподели доста от хубавите места тук. Харесвам кухнята и заведенията за хранене ви. Липсваше ми доста телешкото месо, защото в Бразилия то е съществена част от кухнята ни и е извънредно качество. Но към този момент открих точните места и мога да кажа, че и по тази линия към този момент всичко е наред.
– Чувствате ли се звездата на шампионата?
– Не, не обръщам толкоз внимание на тези неща. Обръщам внимание на това, което прави целият тим. Вижте, аз не работя самичък. Ако Каранга е вкарал гол, той не го е направил самичък! Поздравленията са за целия тим, който е основал ситуациите. Аз съм един играч, само че няма и да скрия, че обичам конкуренцията и съревнованието. И  знам, че нашите съперници имат доста положителни футболисти. Не се имам обаче за „ сеньор По-специален “. Успехите ни до момента са резултат от работата на всички в ЦСКА, а не са моя лична заслуга.
– Как чувстваш отношението на почитателите на противника към ЦСКА?
– Досега не съм имал никакви проблеми с почитателите на другите тимове. Уважавам ги, само че не им обръщам особено внимание. За мен са значими почитателите на ЦСКА. Толкова са доста, че от време на време напряко е страховито! Много са правилни, колоритни. Страхотни са! Едва ли различен тим в България има толкоз доста последователи и е безусловно наслаждение да играеш пред такава аудитория. Благодарение и на тях равнището на тима е толкоз високо.
– ЦСКА се стреми към купата на България. Кои ще са главните ви съперници и по какъв начин смятате, че ще се развие тази борба в шампионата?
– Вижда се, че конкуренцията е голяма и борбата ще е до края на шампионата. „ Лудогорец “ ни преследва крепко, само че всичко е в нас. Ние държим ориста си в ръце. И в случай че успеем да поддържаме това високо равнище и работим старателно, ще реализираме задачите си. Всъщност ние нямаме цели. Имаме единствено една-единствена цел и тя е шампионската купа в края на сезона!
– Наближава дербито, усетихте ли тръпката на тази борба към този момент?
– Чакам го с неспокойствие! Постоянно приказвам с жена ми за това. Тръпката в този мач е по-различна от всичко, с което съм се сблъсквал до момента. Вкарах гол в този мач и изпитах страстта от попадението. Феновете, тръпката по трибуните, невероятната атмосфера… Всичко това подвига адреналина на макс. Неслучайно запитвам непрекъснато в кой кръг е дербито и какъв брой остава до него. Много е специфичен този мач. Той ми дава това чувство, поради което играе един футболист. Дава ми тръпка, от която настръхвам, даже в този момент когато единствено приказвам за дербито.
– След толкоз мощно показване, трансфер в чужбина наподобява доста действителен. Как гледате на огромните шампионати в Европа и къде бихте желал да играете?
– Сега всичко, за което мисля и пребивавам е ЦСКА. Всички мои цели са свързани с клуба. Честно – не мисля за трансфер. В главата ми се върти единствено това, което желая да реализира с сегашния си тим. Господ е с мен и ми оказва помощ! И той ще ме насочи по кой път да поема в бъдеще. Но това, което желая сега е да развеселявам всички в ЦСКА. Всички! От чистачите и готвачите на клуба до съотборниците ми и треньорите, тъй като с помощта на тези хора аз съм на това равнище. И бленувам, когато един ден си потегли, да съм спечелил купата с ЦСКА.
– Футболът в коя страна ви импонира най-вече?
– Харесвам доста Франция като страна и състезание. От дребен бленувам един ден да играя в някой от най-силните шампионати в света. И да, в случай че това бъде Франция, ще съм най-щастлив.
– Струва ли Неймар 222 милиона евро?
– Разбира се, че коства толкоз! Това даже не предстои на коментар.
– Кой е обичаният ви футболист?
– Роналдо – Феномена! Той беше кумир за мен като дете и не преставам да му бъда огромен почитател, въпреки към този момент да не играе.
– Разкажете нещо за детството и за кариерата си преди ЦСКА. Започнал сте в Санта Круз, а най-силният ви интервал е в БС.
– Започнах в „ Наутико “. Това е шестият щат на Бразилия. След това пристигна интервалът в „ Санта Круз “. Вярно е, че „ Боа Спорте “ беше най-силният миг от кариерата ми в моята страна. Играх и в Корея за малко, след което се върнах в Бразилия. Там разбрах, че ЦСКА има интерес към мен. Стойчо Стоилов ме хареса още до момента в който бях състезател на „ Боа Спорте “. Тогава обаче бях доста млад и не се разбрахме. Но ЦСКА продължи да следи развиването ми и тази година, когато пристигна офертата от клуба, я одобрих без изобщо да се възнамерявам. И след това към този момент знаете какво се случи…
– Знаете ли, че бразилците са любимци на почитателите на ЦСКА? Знаете ли нещо за някогашните огромни звезди от Бразилия играли тук?
– Знам, че обичате нашия футбол и бразилските играчи. И в този момент аз съм един от тях и това ме прави благополучен. Познавам единствено Ней. Той е доста непосредствен мой другар и беше огромна поддръжка за мен, когато пристигнах тук. Когато разбра, че пристигам ми оказа помощ със препоръки, ориентира ме къде попадам и какво да чакам. Мотивира ме, разговаряхме по телефона всеки ден и мога да кажа, че претърпя дружно с мен компликациите.
– Всички заговориха български, вие до каква степен стигнахте?
– Няма късмет за мен.
– А бихте ли играл за националния тим на България?
– Разбира се. Един ден, в случай че имам тази опция ще го направя с голямо наслаждение.
– Какво знаете за историята на българския футбол?
– Не помня друго, с изключение на осмицата на „ Барселона “. Стоичков беше страховит футболист.
– Колко значим е Дани Моралес за вас?
– Той постоянно е бил до мен, от момента когато пристигнах в България. Човекът, който ми помагаше за всичко. Човекът, който оставаше с мен след подготовка и с който споделях проблемите си. Той е не просто треньор и съотечественик, той е същински другар.
– Доколко футболът на плажа оказва помощ на бразилците за професионалната им кариера?
– От там се научават доста неща. Всеки бразилски футболист е играл на плажа. Това е в действителност значимо начало. На плажа получаваш първите си уроци по техника. Всеки бразилец е почнал от плажа.
– Разкажте ни за фамилията. Каква музика слушате, по какъв начин се забавлявате?
– Семейството ми е това нещо, което ме стимулира всеки ден! Иначе се считам за положителен човек. Моята майка ме е учила, че най-важното нещо е усмивката на лицето. И съвсем постоянно ще ме видите необятно ухилен и благополучен. Но не и когато стъпя на терена. Там ставам безусловно сериозен, тъй като би трябвало да се прави работа.
– Колко гола ще създадат Фернандо Каранга същински благополучен в този шампионат?
– За първи път пред вас ще си слага летва. Искам 25-27 гола. Ще бъда същински удовлетворен, в случай че съумея да ги реализира!
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР