Голмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга говори ексклузивно за предаването „Код

...
Голмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга говори ексклузивно за предаването „Код
Коментари Харесай

Каранга си постави цел

Голмайсторът на ЦСКА Фернандо Каранга приказва извънредно за предаването „ Код Спорт “ по ТВ+.

В България рядко можем да забележим чужденец от екстра класа, само че нападателят несъмнено спада към тази категория. Каранга пристигна в София от Бразилия – страната, ликувала пет пъти като международен първенец във футбола след междинна спирка за малко в Южна Корея.
Той приказва за „ Код Спорт “ преди мача на „ алените “ против Етър (2:2) и довери, че желае на „ Българска войска “ бразилското да продължи да бъде мода. Звездата вкара нови две попадения във Велико Търново и към този момент има 12 гола от началото на сезона.

- Здравей, Фернандо! Започваме с поздравления за головата ти серия в шампионата и българския ти паспорт, по какъв начин си на гребена на вълната?
- Доволен съм, няма да укривам - прелестно е. Но това, което ме радва най-вече е, че акомодацията ми към клуба към този момент е затворена страница. Борих се за щастието си и триумфите пристигнаха. Полезен съм на тима си и това ме прави доста благополучен.

- Казвал ли ти е някой, че от дълго време не е имало толкоз добър чужденец?
- Това единствено може да ме радва, тъй като е голямо самопризнание от почитателите. Това са лъскавите неща от футбола. От другата страна на монетата е огромният труд, който поставям както аз, по този начин и моите съотборници. Нашите триумфи са разследване на доста старания и с помощта на Бог.

- Какво помниш от сложната акомодация, която имаше първоначално?
- О, това евентуално ще ви каже всеки бразилец – студът! Тук на нас в действителност ни е доста студено. Живял съм и на други места, където температурите са ниски, само че не чак толкоз. Сега чакам огромната зима, само че се усещам подготвен за нея. Вече привикнах с климата и единственото, за което мисля е работата в клуба.

- Вкарваш голове във всеки мач, поставяш ли си го към този момент като съответна цел? Излизаш и вкарваш?
- Не, на терена върша това, което желае треньорът. Не хвърча в облаците. Аз съм просто един бърз нападател, гонещ топката до последно. Качествата ми носят триумфи, освен на мен, а и на целия тим. Винаги съм вярвал в уменията си. Досега не съм си поставял съответна цел какъв брой гола да отбележа. Така е по-лесно. Просто въвеждам и се веселя. Нямам проект или график. И в този момент единствено имам вяра, че до края на шампионата ще забия още попадения.

- Стреляш добре и с двата крайници, играеш добре и с глава, кое въпреки всичко е най-силното ти оръжие?
- Да, по този начин е. И въпреки всичко, най-вече употребявам десния си крайник. Но... да, когато имам опция употребявам и левия. Най-силното оръжие, както сте забелязали в последно време, е главата ми. Това е тъй като съотборниците ми центрират доста топки, а аз пък не желая да ги отчайвам и въвеждам.

- Имало ли е различен тим в кариерата ти, където толкоз постоянно си отбелязвал?
- Да, имах подобен интервал в Бразилия в един различен тим. Там също нещата вървяха доста добре и головете валяха. Но, както към този момент ви споделих, одобрявам всичко това като моята работа и единствено се апелирам да не преставам в това печелившо движение.

- Получи и значително жълти картони, имаше свалена фланелка…
- Разбира се / смее се/. Шефовете ми размахаха пръст. След последния подобен случай треньорът ме извика и ми сподели: „ Ей, момче, нуждая се от теб на терена, не отвън него “. Предупреди ме да преценям по какъв начин се държа на терена, тъй като ще се наложи да заплащам санкции.

- Няма ли заплаха по този начин да пропуснеш значим мач?
- Не, не. Вече си научих урока. Знам, че предстоят значими мачове и тимът има потребност от мен. Няма да смъква отново фланелката си или да отида при корнера, с цел да чествам гола с танц с флагчето. Наясно съм, че тази еуфория е в действителност доста приятна и ме кара да избълвам, само че това вреди на работата ми.

- Сърдит ли си на българските рефери, които ти анулираха няколко постоянни гола?
- Не, не се дразня. Прощавам им. Опитвам се да ги схвана, тъй като вътре на терена ние виждаме мача по друг метод от този, по който го виждат реферите. И би трябвало да резервираме хладнокръвие в такива моменти, даже да се усещаме ощетени. Няма да променим нищо, а единствено ще си навредим за идващите мачове. Трябва обаче да си кажем - имаше две неотсъдени дузпи против мен. Имаше и анулиран постоянен мой гол, само че реферите взеха решение друго. И аз не желая да им се греша в работата. Аз съм на терена за друго - да въвеждам голове и да оказвам помощ на ЦСКА да е първи.

- Имаше ли огромни разминавания от упования ти за българския футбол и това, което видя като действителност?
- Това, което ме изненада е какъв брой силов е футболът в България. Много повече контакти и твърди влизания, в сравнение с другите места, на които съм играл. Но откакто пострадах няколко пъти, аз си научих урока и мога да кажа, че към този момент съм приспособен към футбола тук.

- С какво ти беше най-трудно да свикнеш в България?
- Както ви споделих, едно от по-трудните неща за мен бяха ниските температури. Но най-тежко ми беше, че когато пристигнах в България бях самичък, тъй като на фамилията ми се наложи да остане за малко в Бразилия. Но когато жена ми и детето дойдоха в България, нещата се подредиха. Всичко си пристигна на мястото. Казах си, щом брачната половинка ми към този момент е тук, би трябвало да мисля единствено за футбол и да подвигна равнището, да покажа какво мога!

- Свикна ли с кухнята, липсва ли ти чураското, откри ли положителни заведения за хранене тук?
- Не, нямах необикновен проблем с това. Когато пристигнах, прекарвах доста време с моя съотечественик и треньор в щаба Дани Моралес, който ми сподели доста от хубавите места тук. Харесвам кухнята и заведенията за хранене ви. Липсваше ми доста телешкото месо, защото в Бразилия то е съществена част от кухнята ни и е извънредно качество. Но към този момент открих точните места и мога да кажа, че и по тази линия към този момент всичко е наред.

- Чувстваш ли се звездата на А група?
- Не, не обръщам толкоз внимание на тези неща. Обръщам внимание на това, което прави целият тим. Вижте, аз не работя самичък. Ако Каранга е вкарал гол, той не го е направил самичък! Поздравленията са за целия тим, който е основал ситуациите. Аз съм един играч, само че няма и да скрия, че обичам конкуренцията и съревнованието. И знам, че нашите съперници имат доста положителни футболисти. Не се имам обаче за „ сеньор По-специален “. Успехите ни до момента са резултат от работата на всички в ЦСКА, а не са моя лична заслуга.

- Как чувстваш отношението на почитателите на противника към ЦСКА?
- Досега не съм имал никакви проблеми с почитателите на другите тимове. Уважавам ги, само че не им обръщам особено внимание. За мен са значими почитателите на ЦСКА. Толкова са доста, че от време на време напряко е страховито! Много са правилни, колоритни. Страхотни са! Едва ли различен тим в България има толкоз доста последователи и е безусловно наслаждение да играеш пред такава аудитория. Благодарение и на тях равнището на тима е толкоз високо.

- ЦСКА се стреми към купата на България. Кои ще са главните ви съперници и по какъв начин смяташ, че ще се развие тази борба в шампионата?
- Вижда се, че конкуренцията е голяма и борбата ще е до края на шампионата. Лудогорец ни преследва крепко, само че всичко е в нас. Ние държим ориста си в ръце. И в случай че успеем да поддържаме това високо равнище и работим старателно, ще реализираме задачите си. Всъщност ние нямаме цели. Имаме единствено една-единствена цел и тя е шампионската купа в края на сезона!

- Наближава дербито, усети ли тръпката на тази борба към този момент?
- Чакам го с неспокойствие! Постоянно приказвам с жена ми за това. Тръпката в този мач е по-различна от всичко, с което съм се сблъсквал до момента. Вкарах гол в този мач и изпитах страстта от попадението. Феновете, тръпката по трибуните, невероятната атмосфера... Всичко това подвига адреналина на макс. Неслучайно запитвам непрекъснато в кой кръг е дербито и какъв брой остава до него. Много е специфичен този мач. Той ми дава това чувство, поради което играе един футболист. Дава ми тръпка, от която настръхвам, даже в този момент когато единствено приказвам за дербито.

- След толкоз мощно показване, трансфер в чужбина наподобява доста действителен. Как гледаш на огромните шампионати в Европа и къде би желал да играеш?
- Сега всичко, за което мисля и пребивавам е ЦСКА. Всички мои цели са свързани с клуба. Честно - не мисля за трансфер. В главата ми се върти единствено това, което желая да реализира с сегашния си тим. Господ е с мен и ми оказва помощ! И той ще ме насочи по кой път да поема в бъдеще. Но това, което желая сега е да развеселявам всички в ЦСКА. Всички! От чистачите и готвачите на клуба до съотборниците ми и треньорите, тъй като с помощта на тези хора аз съм на това равнище. И бленувам, когато един ден си потегли, да съм спечелил купата с ЦСКА.

- Футболът в коя страна ти импонира най-вече?
- Харесвам доста Франция като страна и състезание. От дребен бленувам един ден да играя в някой от най-силните шампионати в света. И да, в случай че това бъде Франция, ще съм най-щастлив.

- Струва ли Неймар 222 милиона евро?
- Разбира се, че коства толкоз! Това даже не предстои на коментар.

- Кой е обичаният ти футболист?
- Роналдо – Феномена! Той беше кумир за мен като дете и не преставам да му бъда огромен почитател, въпреки към този момент да не играе.

- Разкажи нещо за детството и за кариерата си преди ЦСКА. Започнал си в Санта Круз, а най-силният ти интервал е в БС.
- Започнах в Наутико. Това е шестият щат на Бразилия. След това пристигна интервалът в Санта Круз. Вярно е, че Боа Спорте беше най-силният миг от кариерата ми в моята страна. Играх и в Корея за малко, след което се върнах в Бразилия. Там разбрах, че ЦСКА има интерес към мен. Стойчо Стоилов ме хареса още до момента в който бях състезател на Боа Спорте. Тогава обаче бях доста млад и не се разбрахме. Но ЦСКА продължи да следи развиването ми и тази година, когато пристигна офертата от клуба, я одобрих без изобщо да се възнамерявам. И след това към този момент знаете какво се случи...

- Знаеш ли, че бразилците са любимци на почитателите на ЦСКА? Знаеш ли нещо за някогашните огромни звезди от Бразилия играли тук?
- Знам, че обичате нашия футбол и бразилските играчи. И в този момент аз съм един от тях и това ме прави благополучен. Познавам единствено Ней. Той е доста непосредствен мой другар и беше огромна поддръжка за мен, когато пристигнах тук. Когато разбра, че пристигам ми оказа помощ със препоръки, ориентира ме къде попадам и какво да чакам. Мотивира ме, разговаряхме по телефона всеки ден и мога да кажа, че претърпя дружно с мен компликациите.

- Всички заговориха български, ти до каква степен стигна?
- Няма късмет за мен. /смее се/

- А би ли играл за националния тим на България?
- Разбира се. Един ден, в случай че имам тази опция ще го направя с голямо наслаждение.

- Какво знаеш за историята на българския футбол?
- Не помня друго, с изключение на осмицата на Барселона. Стоичков беше страховит футболист.

- Колко значим е Дани Моралес за теб?
- Той постоянно е бил до мен, от момента когато пристигнах в България. Човекът, който ми помагаше за всичко. Човекът, който оставаше с мен след подготовка и с който споделях проблемите си. Той е не просто треньор и съотечественик, той е същински другар.

- Доколко футболът на плажа оказва помощ на бразилците за професионалната им кариера?
- От там се научават доста неща. Всеки бразилски футболист е играл на плажа. Това е в действителност значимо начало. На плажа получаваш първите си уроци по техника. Всеки бразилец е почнал от плажа.

- Разкажи ни за фамилията, каква музика слушаш, по какъв начин се забавляваш?
- Семейството ми е това нещо, което ме стимулира всеки ден! Иначе се считам за положителен човек. Моята майка ме е учила, че най-важното нещо е усмивката на лицето. И съвсем постоянно ще ме видите необятно ухилен и благополучен. Но не и когато стъпя на терена. Там ставам безусловно сериозен, тъй като би трябвало да се прави работа.

- Колко гола ще създадат Фернандо Каранга същински благополучен в този шампионат?
- За първи път пред вашата камера ще си слага летва. Искам 25-27 гола. Ще бъда същински удовлетворен, в случай че съумея да ги реализира!
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР