Голмайстор №1 в историята на Славия в елита и бивш

...
Голмайстор №1 в историята на Славия в елита и бивш
Коментари Харесай

Легенда на Славия: Борбата във финала за Купата няма да е за всеки метър, а за всеки сантиметър

Голмайстор №1 в историята на Славия в елита и някогашен състезателен шеф на Левски Андрей Желязков приказва пред “Тема спорт” за полуфиналите на сините с ЦСКА и идния край за купата против Славия.

– Г-н Желязков, изненада ли ви с нещо полуфиналът реванш сред Левски и ЦСКА (2:2) – макар че бяха с човек по-малко, сините като че ли елементарно отстраниха противника?
– Според мен Левски се бе класирал за финала още след първия мач, в който като посетител реализира доста добър резултат от 2:0. В последна сметка той подсигурява на отбора продължение напред и постигане до борбата за трофея. Когато имаш такава преднина и поведеш още в 6-ата минута на реванша, към този момент си си опекъл работата. Другият значим миг бе безумната демонстрация на Тиам – прекомерно неточно отношение към съперник. В тази обстановка всичко за ЦСКА завърши. Защото алените без Каранга и Десподов са напълно различен тим. Това бе доста неспортсменска постъпка. След нея, макар че остана с 10 души, за Левски не бе проблем да откри правилния звук по какъв начин да се отбранява. Това този тим го може, може би най-добре от всички останали у нас. Проблемите за сините идват тогава, когато те би трябвало да нападат и вършат играта. Мъките идват, когато някой им поведе. В реванша, въпреки и с човек по-малко, Левски можеше да вкара за 2:0. За мен по-интересното е друго. В ЦСКА следим непонятен спад. Допреди 3-4 мача казвахме: „ Този тим няма кой да го победи”. А в този момент не можем да ги познаем, все едно не са същият отбор. Добре за мача бе, че нямаше бомбички и димки. Така би трябвало да бъде. Стадионът ще се цялостни без хулигани. Нека има наслада, а не осакатени хора. Всеки би трябвало да може да заведе детето си с шал на мача, а не да се опасява.

– Може ли да се каже, че Тиам “все едно изтръгна душата на ЦСКА” – с излизането на Каранга нямаше кой да надъхва останалите?
– Надявам се, че не го е направил с предумисъл, а от горене в играта и от обстоятелството, че този мач те праща на край. Предполагам, че никой не му е споделил да контузи противника си. Просто това беше ужасяващ ден за Каранга – както се пееше в една ария – “Има дни, в които не върви”. Съболезнования за майка му. Бих желал да вметна, че ми хареса съдийството в последните два дуела сред сини и червени – на Стефан Апостолов и Николай Йорданов. Винаги съм имал някакви подозрения – не към качествата на реферите, а към въздействието, което им оказват. Не направиха умишлени неточности, по този начин би трябвало да се свири.

– С човек по-малко Левски даже изглеждаше по-свежият отбор на терена. Така ли бе?
– Това е по този начин, тъй като ЦСКА се изнесе в половината на съперника. А сините обичат това. Левски постоянно наподобява добре, когато би трябвало да се брани. За възпитаниците на Делио Роси се отвориха пространства за контраатаки и те можеше да вкарат още голове даже през първата част. Мачът се разви по ноти за Левски. Сините организираха реванша доста добре, всичко им се получи.

– Един от проблемите на Левски през сезона е неналичието на водач. Влезе ли Обертан в тази роля – нагърбваше се с правенето на офанзивите, задържането на топката в верните моменти, а освен с пробиви по фланга?

– Доста хора го отричаха, а не би трябвало. Той като дойде, не бе водил подготовка, а тогава бе в доста по-добра форма. След това настъпи сериозен спад при него. Но Обертан никога не е за отписване. Не знам дали ще желае да остане още един сезон в България, само че той класира Левски на край. Обертан бе индивидът, който реши и двата конфликта с ЦСКА. Той е ексцентричен състезател – подобен, от който всеки тим има потребност. Той има хрумвания, ексцентрично мислене, въобще друго виждане за футбола.

– Със своя напредък като че ли съживи и Буш. Има ли го този миг?
– Румънецът вкара три от четирите гола в тези елиминации. Прави обаче усещане нещо друго – като че ли на „ Герена” най-сетне налучкаха оптималния състав. В тези срещи се видя, че сините потеглят в вярна посока. Колкото до Буш – той си е голмайстор. Силен е в наказателното поле – подобен е Кешерю в Лудогорец. Каранга също прави сходна работа в ЦСКА, само че бразилецът е по-друг вид футболист – доста по-комбинативен е, а също така оказва помощ в пресирането, връща се обратно. Буш е потребен – видя се. Вкара – това е, което се желае. А не всички останали да тичат като зайци и най-после да няма изгода.

– Левски изостава с 27 точки от Лудогорец – изненада ли е това, или отразява обстоятелството, че сините имат проблем с правенето на играта?
– Левски за момента е турнирен войник, за къси мачове. Като спринтьор е. Шампионатът е маратон, а в него би трябвало да си непрекъснат. Ако закъсаш на 10-ия километър, би трябвало да преодолееш рецесията и да наваксаш изоставането, а не да куцаш до 30-ия. За купата е друго – среща или две и си в идващия стадий. В тези дуели отборът наподобява е доста пo-концентриран. Разликата с Лудогорец? Да кажем, че е предстояща. Неочаквана бе тази сред разградчани и ЦСКА – алените бяха в борбата за купата допреди 2 кръга, те поддържаха огъня. Ясно е, че на тях им трябват няколко нови попълнения.

– По-труден ли ще е финалът за сините против Славия от реванша с ЦСКА, предвид на това, че те са огромният любимец и ще би трябвало да водят играта?
– Ясно е, че Левски ще би трябвало да нападна. Всички смятат сините за любимец и би трябвало да е по този начин – и поради самостоятелните качества на играчите, и поради отборната им игра. Борбата във финала няма да е за всеки метър, а за всеки сантиметър, не минутата, а секундата ще е значима. Зависи и шансът на коя страна ще е. Левски ще има преимущество, тъй като почитателите му ще изпълнят стадиона – чакат трофей към този момент 9 години. Но Славия пък няма приз от още по от дълго време -от 1996 година. Във край всичко може да се случи.

– През 2013-а Славия лиши Левски от купа – с равенството на „ Герена” в последния кръг трофеят отиде в ръцете на Лудогорец. Може ли в този момент да се случи отново такова нещо?
– Не би трябвало да съпоставяме тези дуели. Тогава Славия не играеше за нищо, а единствено за себе си. Сега белите също ще са сложени под стрес и напрежение. Съвсем друго е да играеш за продобиване на купа.

– Левски и Славия играха край за купата през 1996 година, когато вие бяхте шеф на „ Герена” – какво си спомняте от него (б.р. – президентът на сините Томас Лафчис извади Левски от терена при резултат 1:0 за противника, а Славия завоюва служебно с 4:0)?
– Какво мога да кажа за 1996-а? Имаше една сентенция – “Понякога премълчаното е по-важно от казаното”. Нека на 9 май стане празник – да има почтен дуел с почтен победител – знаете, че не всякога по-добрият печели, а този с по-голям шанс.

– Евентуална купа ще бъде ли индулгенция за Делио Роси?
– Той отнесе много рецензии. Като виждам след мача по какъв начин се радваше и си хвърляше шапката… Той би трябвало да разбере, че в случай че тази година вземе купата, следващата година всички, обичащи Левски, ще желаят купа. Защото Левски и ЦСКА са институции, които бяха позакъсали, тъй като някой се опита да се упражнява върху тях, извличайки дивиденти и финансови изгоди. Но като че ли към този момент е пристигнало време да си заемат мястото, което им се поставя.
loading... #SC_TBlock_381491 a { font-family: Roboto!important; }
Източник: 7dnisofia.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР