Големият въпрос за българската икономика е как да мигрира до

...
Големият въпрос за българската икономика е как да мигрира до
Коментари Харесай

Томислав Дончев: Ръстът на разходите за труд е по-висок от ръста на БВП

Големият въпрос за българската стопанска система е по какъв начин да мигрира до ново еволюционно ходило, тъй като растежът на разноските за труд е по-висок от растежа на брутния вътрешен артикул и след 4-5 години ниската цена на труда няма да е конкурентно преимущество. Това сподели вицепремиерът Томислав Дончев по време на стопански конгрес с присъединяване на президента Румен Радев и министри от кабинета, представен от Българска телеграфна агенция.

Високата добавена стойност, нововъведенията, дигитализацията и стопанската система, основана на знанието, е идващото еволюционно ходило на икономката, уточни Дончев. Всяка държавна интервенция в стопанската система има тъмна и светла страна, тъй като тя е добра за предприятията, на които се оказва помощ, само че изкривява пазара, сподели той.

" Президентът Румен Радев беше прав в своето изявление, че е необходим спор за съответна диагностика къде се намираме и за упоритостите къде желаеме да отидем. Но не беше прав, че ще се опитам да ви зареждам със здравословен или вреден оптимизъм ", сподели още Дончев.

Икономиката сякаш е точна просвета, само че едни и същи цифри могат да бъдат обект на безусловно превратни разбори, сподели Дончев. Направих си труда да ревизира какъв е бил Брутният вътрешен продукт по време на социализма и открих, че Брутният вътрешен продукт в този момент е 2,5 по-висок от 1987 година. Но това не е мотив нито за наслада, нито за горделивост, а е част от съответната диагностика. Трябва да разчертаем ограничения, какво да вършим оттук насетне и би било отлично тези ограниченията да са консенсусни, сподели вицепремиерът. За нас свободното придвижване на хора и артикули може да е със знак плюс, тъй като покачва експортните ни благоприятни условия и със знак минус, тъй като е причина за тежката демографска обстановка в страната, уточни Дончев.

" Имаме постоянна макроикономическа среда, само че има и какво да гоним ", разясни още Дончев. По думите му инфраструктурата на страната ни е с 40 хиляди километра пътища, които би трябвало да се поддържат, разполагаме със 17 хиляди държавни регистри и документи от 100 години, които би трябвало да бъдат цифровизирани, сподели вицепремиерът. Два са методите за по-добро богатство - първото е стопанската система да създава повече и втората - по какъв начин се разпределя националното благосъстояние - в този момент това благосъстояние е нерентабилно разпределено.

Правителството поддържа постоянна фискална позиция като основа за конкурентоспособност на стопанската система, обединението която поддържа държавно управление, е декларирала, че данъчното облагане няма да се трансформира на равнище страна, сподели от своя страна по време на форума финансовият министър Владислав Горанов.

През идващите няколко месеца нашите старания ще са ориентирани за сполучливото довеждане докрай на плана за определяне на тясно съдействие с ЕЦБ във връзка с банковия контрол и по едно и също време с това и кандидатстване, и уповавам се включване, на българския лев във валутно обменния механизъм на еврото, уточни Горанов. Това са предпоставки за възстановяване на капиталовия климат и на позицията на България в границите на Европейски Съюз, сподели финансовият министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР