Големият въпрос в българското образование не е как ставаш студент,

...
Големият въпрос в българското образование не е как ставаш студент,
Коментари Харесай

Даниел Вълчeв: ГГолемият въпрос в българското образование не е как ставаш студент, а как завършваш висшето си образование

" Големият въпрос в българското обучение не е по какъв начин ставаш студент, а по какъв начин завършваш висшето си обучение ". Това сподели пред БНР проф. Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в СУ " Св. Климент Охридски ", по отношение на решението на университета да се влиза в разнообразни специалности, измежду които и Право, единствено с оценка от матурите. Професорът уточни, че решението е взето по изключение поради обстановката с пандемията. 

По думите му в множеството от университетите в света няма никакви специфични условия за влизане в тях: " Всеки, който има съответното обучение, съответната тапия, може да се запише за студент, единствено че не всеки приключва ".

В предаването " Хоризонт за вас "  проф. Даниел Вълчев подчертава на това, че до момента Юридическият факултет е бил единственият, в който се е влизало " с същински изпити по Български език и литература и по История ". Той изясни, че към 85% от студентите по Право приключват със своя випуск, т.е. към 15% не съумяват да завършат. По думите на проф. Вълчев в Юридическия факултет в СУ има високи стандарти във връзка с провеждането на занятията и полагането на изпити.

" Нашите студенти, откакто завършат, към 88% на изпитите за юрист от първи път вземат този изпит, до момента в който от други юридически факултети - към 20% от студентите съумяват да станат юристи. Данните са задоволително красноречиви, с цел да се вгледаме за какво юридическото обучение, както и други контролирани специалности - да вземем за пример медицината, нямат централизиран излаз. Във всички естествени страни, особени от Европейски Съюз, правист се става с обединен Държавен изпит. Това е огромният въпрос на юридическото обучение. Имаме увещание и от министъра на образованието, и на министъра на правораздаването, че през идната година този въпрос ще бъде доста съществено прегледан ".  

Според Вълчев онлайн кандидатстудентски изпит би бил преструване на изпит и даде образец с това, че и матурите няма да се проведат онлайн.

Като някогашен министър на образованието Даниел Вълчев коментира провеждането на матурите в последните  повече от 10 години и ги дефинира като сносно проведени и провеждани:

" Не виждам никакво съображение да слагам под подозрение едно огромно изпитание на българската страна в тази област ". 

Проф. Вълчев разяснява още, че випуските в университетите понижават драматично и изясни, че това е поради конкуренцията на международните университети. 

Във връзка с цифровото отдалечено образование Вълчев съобщи, че с цел да може да се направи качествено образование от разстояние, е належащо много време, тъй като би трябвало да се стандартизират материалите.

" Да стоиш пред един компютър и да общуваш с един човек е доста друго ", безапелационен беше деканът на Юридическия факултет в СУ. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР