Големият въпрос е дали има политическа воля да се направи

...
Големият въпрос е дали има политическа воля да се направи
Коментари Харесай

Политолог: Бойко Борисов е готов на различни конфигурации

Големият въпрос е дали има политическа воля да се направи държавно управление, което сме привикнали да назоваваме експертно, а на процедура е необятна коалиция, в която няма изявени политически водачи, разяснява политологът проф. Румяна Коларова в предаването " Тази заран ".

Тя означи, че това е формат на съдружни кабинети, който срещаме в съвсем всички европейски демокрации. Важното е, че политическите водачи остават в Народното събрание и остават виновни, а в изпълнителната власт са хора с огромен създателите. Италия е първенец с такива държавни управления, даде образец тя.

" Според първите изказване на Бойко Борисов, той е подготвен на разнообразни конфигурации. Той ще търси по някакъв метод държавно управление до декември – неговата цел е да не допусне длъжностен кабинет ", добави политологът доцент Мария Пиргова.

Според нея на сцената сега са двама огромни играчи със своите предложения – Бойко Борисов и Румен Радев. Ще забележим мъдростта и на двамата в какво ще се прояви, разяснява тя.

Такава е обстановката, че президентът ще играе съществена роля, Борисов ще би трябвало да отстъпи крачка обратно, с цел да даде преимущество на експертен кабинет, счита доцент Пиргова.

Какво се случва вляво?

" Българска социалистическа партия е огромният изгубил на тези избори, само че това е и огромният проблем за българската партийна система. Повече от 30 години Българска социалистическа партия беше партията, която форматираше българската партийна система, а в този момент този дирек е в разпад. Основният удар е към парламентаризма ", означи проф. Румяна Коларова.

Според доцент Мария Пиргова има три съществени аргументи за резултата на Българска социалистическа партия на изборите.

" Първата е изборът на Корнелия Нинова за водач на Българска социалистическа партия. Този водач очевидно не е за тази партия, това се вижда в последните години – оформянето на един лидерски жанр, на който Българска социалистическа партия не може да се поддаде и виждаме резултата ", уточни тя.

Втората причина съгласно политолога е отношението към митингите. Българска социалистическа партия освен не ги оглави, просто остана от страни и се делигитимира като опция на ГЕРБ, счита тя. Третата голяма неточност беше, че откакто президентът Радев разгласи своята кандидатура за втори мандат, Българска социалистическа партия не го поддържа, а изчака, уточни още доцент Пиргова.

Според проф. Румяна Коларова, с изключение на Корнелия Нинова, и президентът носи отговорност за това положение на Българска социалистическа партия, тъй като е сложил партията в обстановка, в която тя няма печеливш ход.

За Слави Трифонов и изборните резултати на " ИТН " доцент Мария Пиргова означи, че той е задоволително умел, с цел да знае, че неговата партия е еднодневка.

" Слави Трифонов съумя да се обърне към младежите в последните години и е знак на преформатиране на политическата система. Вървим към нов модел, който ще бъде явен в идващите години посредством серия от избори ", счита тя.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР