Големият проблем в здравната система са общинските болници, които не

Големият проблем в здравната система са общинските болници, които не ...

Общинските болници не се вписаха в здравния модел, смята директорът на здравната каса.Големият проблем в здравната система са общинските болници, които не можаха да се впишат в модела, каза днес по Би Ти Ви директорът на Националната здравноосигурителна каса Дечо Дечев. Той посочи, че те не могат да продължат да съществуват като търговски дружества, защото изпълняват социални функции.

"Никоя партия не е в състояние да оправи нещата сама. Решението е консенсус между партиите за обща политика", поясни Дечев. Според него, сегашното решение НЗОК да осигурява бюджети за болници, в които работата е малко е сбъркан.

"В центъра трябваше да е пациентът, а ние станахме бюджетна организация, финансираща болници, нямащи дейност", допълни Дечев.

По повод протестите на медицинските сестри, той поясни, че те не протестират на правилното място, защото здравният министър не е техен работодател.

"Министърът обаче е работодател на директорите на тези хора и той трябва да поправи грешките на неговите предшественици. Те не взимаха мерки срещу директорите на болници, които трупаха загуби. Първият ход е да се сменят ръководствата на болници, които не мога да осигурят обективно заплащане", обобщи директорът на НЗОК.

В понеделник на национален протест стотици здравни работници поискаха минималната заплата за всички медицински сестри да е 900 лева и да имат по-добри условия на труд.

Източник: dnevnik.bg