Големият проблем не е на коя дата е националният ни

...
Големият проблем не е на коя дата е националният ни
Коментари Харесай

Проф. Киров: Промяната на националния празник е фишек, отвлича вниманието

Големият проблем не е на коя дата е националният ни празник. Тази концепция е вмъкната в реториката около целените конституционни промени, с цел да отвлече вниманието от по-съществените неща, които се оферират. Това съобщи пред БНР специалистът по конституционно право проф. Пламен Киров.

Няма план за изменение на Конституцията. Има единствено хрумвания, които предхождат изработването на някакъв общ план или независими планове на коалиращите се политически сили за предприемане на конституционна проверка, разясни той.

Киров изрази подозрение, че Народното събрание е умело да извърши конституционни промени, съгласно концепциите, поднесени на конференцията на ПП/ДБ. Органът, който може да реши дали конституционната проверка се прави от нормално или от Велико народно събрание, е Конституционния съд, разясни той.

Според него има много несъгласувани хрумвания. Те са насипани в една торба, сред тях има несъгласуваност и несъгласие от позиция на планове, цели и средства за реализиране на тези цели, добави професорът.

Експертът по конституционно право бе безапелационен, че органите в страната не би трябвало да бъдат с идентичен мандат. Той изрази опасения, че от третата власт ще се породят правосъдна и прокурорска власт. Желанието да бъде минимизирано въздействието на основния прокурор и свеждането му до просто един административен началник не кореспондира с желанието да се реализира обществен надзор, добави професор Киров.

По думите му с пипането на президентските пълномощия и фигурата на служебното държавно управление се навлиза в салдото сред управляващите. Той прикани, в случай че ще бъдат ограничавани мандатите, дано това да не е единствено за конституционните съдии, само че и на народните представители.

С по този начин препоръчаните промени ПП-ДБ удрят по ГЕРБ и Движение за права и свободи, сподели още Пламен Киров.

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР