„Големият проблем на управляващата коалиция е как да качи ефективността

...
„Големият проблем на управляващата коалиция е как да качи ефективността
Коментари Харесай

Христо Иванов: След 12 години доминация на ГЕРБ ремонтът на политическата кухня е труден

„ Големият проблем на ръководещата коалиция е по какъв начин да качи успеваемостта на работа за реализиране на задачите. Коалицията се крепи не толкоз на вътрешната консолидация, колкото на неналичието на ясна политическа опция. Системната съпротива от ГЕРБ и Движение за права и свободи не е въодушевена да бута държавното управление “, съобщи той в ефира на „ Дарик “.

Според него ГЕРБ и Движение за права и свободи се надяват държавното управление да изхаби ресурса си от социална поддръжка и по този начин да изхаби концепцията за политическа опция на досегашния модел на правене на политика.

„ Основният залог е да оправдаем въобще концептуалната опция България да има друго ръководство от модела на ГЕРБ и Движение за права и свободи. Ако успеем да покажем, че е допустимо, те ще схванат, че би трябвало да се трансформират. Това ще промени българската политика “, счита Иванов.

Според него сега всички партии, с изключение на „ Възраждане “, не са склонни да се проведат избори, а това отваряло благоприятни условия за ръководството.

„ В този миг сред италианските кавги и чакането на ГЕРБ и Движение за права и свободи да разпаднат концепцията за опция, само че и нежеланието да се бърза към избори, се отваря прозорец на опция - въпреки всичко това ръководство да порасне групово като осъзнаване на личната си отговорност. Трябва да минем оттатък наклонността всичко да е свръх персонализирано, тъй като носим отговорност за ориста на тази страна “, сподели той.

Христо Иванов счита, че българските управляващи и обществото прекомерно дълго са разрешавали пропагандата против НАТО и еврото да се лее свободно. Според него ръководството не съумява да активизира насрещни тези, които да накарат хората да осъзнаят, че това са решенията за техните лични проблеми.

„ Пред лицето на смяната от последните години хората се заплащат и се лашкат. Много е елементарно да бъдат уверени да изразят боязън, неспокойствие, стрес, като нападат системата - Европейски Съюз, НАТО и цялата структура, в която България действа. Не съумяваме да ги убедим, че в действителност системата подсигурява техните ползи “, разяснява той.

Съпредседателят на „ Демократична България “ дефинира като „ детска картина “ концепцията, която се стартира за цялостен суверенитет на страната. Още повече, когато обществото не е подготвена за това, а армията не е в положение да я подсигурява.

„ Необходимо е да се водят политически виновни диалози с българското общество. Рецептата е предсказуемо и поредно водачество, което успокоява, че може да се намират решения. Намираме се в най-трудната обстановка от началото на прехода, тъй като никой не знае по какъв начин ще наподобява светът през есента “, сподели той.

„ 24 февруари промени всичко, освен в България, а в целия свят. Затова се съгласихме с съдружните сътрудници за една доста детайлизирани съответна законодателна стратегия. Ще помислим по какъв начин целите и въпросите в резултат на съветската инвазия да бъдат осъвременени в дневния ред на ръководството “, добави Христо Иванов.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР