Големият проблем е, че овладяването на инфлацията може да доведе

...
Големият проблем е, че овладяването на инфлацията може да доведе
Коментари Харесай

Богомил Николов: Овладяването на инфлацията може да доведе до икономическа стагнация

Големият проблем е, че преодоляването на инфлацията може да докара до икономическа застоялост или рецесия. Вече няколко страни в Европа са публично в  рецесия. И България не е застрахована от влизане в криза. Това сподели изпълнителният шеф на Асоциация " Активни консуматори “ Богомил Николов в предаването " Денят на фокус “ на " Фокус “ .  

Според формалната статистика инфлацията понижава, само че това не значи, че цените на стоките също ще намалеят, означи той. Инфлацията е друга при другите артикули и услуги и за другите консуматори. " Инфлацията при храните беше най-голяма и това няма по какъв начин да не е проблем за хората с по-ниски приходи, просто тъй като те отделят по-голям % от приходите си за храна. Може би е добре да не се пресмята единствено инфлация, а по-скоро покупателна дарба. Тогава ще се види доста ясно, че наваксването на приходите на избрани обществени групи не е задоволително “, изясни Богомил Николов.  

Предизвикателството съгласно него е да се подкрепят хората, които зависят най-вече от бюджета и чиито приходи не са били изменени през последните две години. " Освен работещите, които не са получавали индексация, тук се включват и хората, които получават обществени помощи и пенсии. Това са хората, които най-вече са потърпевши от инфлацията, тъй като при едни и същи приходи използват артикули и услуги на по-високи цени “, съобщи Богомил Николов. 

Намаляването на Данък добавена стойност ставките за избрани сектори съгласно него е било мярка в изгода само на съответните бизнеси, само че не и на потребителите. Затова съгласно него е време те да бъдат върнати на предходните стойности. " Вече не са нужни такива краткотрайни спешни ограничения, а по-скоро дълготрайни политики, ориентирани към развиване на обособените стопански браншове. Мисля, че би трябвало да засилим и ролята на регулаторите в България, тъй като те са много беззъби и неефективни “, разяснява Богомил Николов. 

Той даде образец с санкциите в Закона за отбрана на потребителите – от 3 до 70 хиляди лв.. " 70 000 е безусловно незадоволително за по-големи бизнеси, които в резултат на дадена нелоялна процедура могат да завоюват повече пари. Ако даден стопански индивид ще завоюва от една процедура примерно 500 000 лв., кажете ми по какъв начин санкция от 70 000 лв. може да го спре? Той най-вероятно ще си направи сметката, ще си калкулира санкцията и ще продължи напред. Тук е силата на страната в косвените ограничения, които в следствие към този момент се отразяват върху цените и нашите ползи “, изясни Николов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР