Големият проблем е, че никой с точност не може да

...
Големият проблем е, че никой с точност не може да
Коментари Харесай

Тихомир Безлов: Сивият сектор при пазара на горива достига до 30 %


Големият проблем е, че никой с акуратност не може да каже какъв тъкмо е сивият бранш при пазара на горива, само че в случай че се изхожда от методът на елементи индиректни оценка на Национална агенция за приходите за интервала от 2009 година до към 2017 година излиза, че въпреки всичко той е към 30 – 31 % или към 1 милиарда лева годишно. Това изясни Тихомир Безлов, старши откривател в Центъра за проучване на демокрацията на конференцията на Българската петролна и газова асоциация (БПГА).

В презентацията си пред участниците в конференцията той уточни методологията на проучванията на сивия бранш на пазара на цигари. Пазарът на горива обаче е много по-сложен и сложен и по тази причина тази методология няма по какъв начин да се приложи. Освен това няма международен модел за подобен вид проучване, изясни той, като уточни частични опити за проучване на сив бранш при пазара на горива в Полша и други страни. Все отново Национална агенция за приходите има някои оценки до 2015 година през Брутният вътрешен продукт. Според тях през 2010 година сивият бранш при пазара на горива е бил много по-висок – 16,8 % през 2010 година и 13,1 % към 2015 година През другият способ посочен от Безлов – способ на прекъснатите данъчни редове може да се пресметна сив бранш до 30 %, а през метода за детайлна индиректна оценка на Национална агенция за приходите процентът за 2009 година да вземем за пример е 31,4 %.

Като числа, в случай че се одобри сив бранш от 30 %, това значи – сред 800 и 900 млн. лева, т.е. покрай 1 милиарда лева годишно. Големият въпрос е дали може да има до 100 цистерни незаконно гориво дневно, в случай, че годишно се хващат да вземем за пример сред 5 – 6 цистерни, разяснява Безлов. Експертът сложи въпроса за нуждата от систематична оценка на пазара. По думите му, такава би могла да се направи през детайлните разбори на Национална агенция за приходите.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР