Големият напредък в лечението на онкологичните болести е т.нар. персонализирана

...
Големият напредък в лечението на онкологичните болести е т.нар. персонализирана
Коментари Харесай

Важна е ранната диагностика на рака на гърдата

Големият прогрес в лекуването на онкологичните заболявания е така наречен персонализирана медицина - ориентиране на лечението против характерни характерности на рака, а не както преди 30-ина години единствено с една и съща химиотерапията за всички типове рак. Това разяснява в " Денят стартира " доцент доктор Желязко Арабаджиев, шеф на отделението по Медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница " Токуда " и ръководител на Българско научно сдружение по Имуно-онкология.

Ракът на гърдата не прави изключение. Усилията през последните две десетилетия доведоха до напредък в лекуването на това заболяване както в по-късните стадии, които са свързани с метастази и имат неподходяща прогноза, по този начин и в ранните стадии, акцентира той. По думите му лекуването не всеки път стартира с хирургична интервенция, все по-често се ползва предоперативно лекарствено лекуване, което е с доста изгоди за пациентката - и в кратковременен проект, т.е. понижава размера на тумора и метастазите в лимфните възли, и в дълготраен проект във връзка с общата преживяемост.

Доц. Желязко Арабаджиев е безапелационен, че ранното разкриване на рака на гърдата умножава възможностите за изцеление.

Ракът на гърдата, открит в първи етап на заболяването и в малко по-напреднал етап, е изцяло лечим, като пациентките реализират търсената от нас 5-годишна преживяемост без рецидив на заболяването, съобщи той.

Според него профилактиката на рака на гърдата би трябвало да бъде част от тактика, която да нарежда вярно както профилактиката, по този начин и скриининга на онкологичните болести, ясно да разписва последващи стъпки след диагнозата на онкологичната болест.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР