Големият нападател Педро Паулета даде интервю за предаването Код Спорт

...
Големият нападател Педро Паулета даде интервю за предаването Код Спорт
Коментари Харесай

Педро Паулета: България е страна, от която винаги са излизали технични и класни играчи

Големият нападател Педро Паулета даде изявление за предаването " Код Спорт " по TV+. Той е родом от Португалия, само че е легенда в Испания и Франция. Един от знаците на Пари Сен Жермен. Може да не е играл в доста клубове от своята татковина, само че за националния тим има 88 мача и 47 гола. Става и европейски вицешампион през 2004 година. Единствената му купа е в Примера дивисион, само че не е с нито един от трите гранда - Барса, Реал (Мадрид) и Атлетико. Беше звездата в офанзивата на Депортиво Ла Коруня. А след този успех с екипите на Бордо и ПСЖ завоюва купата на Франция.

Сеньор Паулета, здравейте! Как стана по този начин, че толкоз огромен голмайстор на португалския народен тим, в никакъв случай не е играл в първа дивизия на своята страна?

- Тръгнах доста млад от Португалия за Испания. Такава беше футболната ми орис. Бях във всички юношески обединения на моя първи клуб, само че се появи опция да мина в Саламанка и по-късно в Депортиво. А след триумфите там към този момент беше доста мъчно да се върна назад в родния футбол

Вие сте от академията на Порто, само че не успяхте да играете в първия им тим...

- Бях тъкмо година в младежкия им тим и по-късно се преместихме на Азорските острови. А единствено две години по-късно ориста ме отнесе към Испания и по този начин и не се върнах.

В Ла Лига ликувахте като първенец с Депортиво ( Ла Коруня). Това е единствената купа на клуба в Примера. Как го постигнахте?

- Супердепор! Един суперотбор в една в действителност фантастична година. Имахме страховит колектив. Както знаете Барселона и Реал изцяло преобладават в Испания, само че тъкмо тази година ние разполагахме с доста класен отбор. Имахме неповторими футболисти с доста положителни самостоятелни качества и по този начин спечелихме Ла Лига. Това беше доста значимо и за Ла Коруня като град и за мен като футболист.

Кои бяха най-хубавите в тима ви тогава?

- В Депортиво впечатляваха Фран, Мауро Силва, Джалминя, Макай, Туро Флорес, Жак Сонго, Найбет... Все положителни и качествени играчи.

Как празнувахте купата в Ла Коруня?

- Беше една в действителност грандиозна фиеста. Две години по-рано бях в Саламанка и влязохме в Примера дивисион и тогава също празнувахме, само че това което се случи две години по-късно беше в действителност неописуемо. Но и обикновено, когато тим като Депортиво, за първи път в своята история победи в Испания. Беше голяма наслада.

 Христо Стоичков: Пред мен имаше две благоприятни условия - да стана нарушител или футболист
Христо Стоичков: Пред мен имаше две благоприятни условия - да стана нарушител или футболист

" През главата ми минаваше концепцията да забягна в друга страна "

Имахте предложения от британски тимове, само че избрахте френското състезание. Защо?

- Трябваше да взема това решение. Когато напуснах Депортиво, пристигна една в действителност доста добра оферта от Бордо и я одобрих. Решение, което единствено видимо беше елементарно. Но има такива моменти, когато при избор се доверяваш на интуицията си. За благополучие не сбърках. И след това просто нямаше по какъв начин да напусна Франция. Там се усещах идеално. Дойде и оферта от страна на Пари Сен Жермен и надлежно нов трансфер.

Още първата година в Бордо станахте голмайстор на шампионата. Толкова ли елементарно беше тогава да се вкарват голове?

- Никъде не е елементарно да се вкарват доста голове. Когато дойдох там, към този момент имах самочувствие и имах вяра във опциите си. Нещата започнаха да ми се получават още през цялото време. Три гола в дебютния мач. Не е зле, нали? Истината е, че имах огромен шанс и се усещах превъзходно.

Какво значи премията " Оскар за футбол "?

- Вие знаете прекомерно доста за мен. (смее се). Бях първият състезател спечелил тази премия два пъти подред. Честно казано първата година имах някакви очаквания да печеля и се получи. През втората изобщо не чаках, само че бях прелестно сюрпризиран и станах първият футболист, спечелил наградата в две поредни години. Много добре ми се получиха нещата във френския футбол. А и вкарах доста голове там, несъмнено.

Казахте, че знаем доста за вас, само че какво знаете вие за българския футбол?

- За български футбол си приказваме постоянно със Стоичков. Футболът ви е на равнище. А за мен, когато бях млад, тимът ви беше образец, който да последвам. Никога няма да не помни отбора ви, който игра на международното състезание във Съединени американски щати и невероятното му показване. А по-късно към този момент Балъков, Йорданов, Костадинов - играчи, минали през португалското състезание и с неповторими качества! България е страна, от която постоянно са излизали технични и класни играчи.

Играл ли сте против български противници?

- Не съм сигурен. Мисля, че с националния тим единствено един път съм излизал против България. Но е допустимо с Бордо или ПСЖ да сме играли против български тим в Купата на УЕФА. Но в действителност не си припомням добре.

Пари Сен Жермен - страхотна кариера там - повече от 100 гола! Защо тогава не успяхте да станете първенци?

- Защото нещата са доста по-различни занапред. Пари Сен Жермен от времето, в което аз се подвизавах във френския шампионат, съвсем няма общо със настоящия клуб. Ние играехме в интервал, който беше доминиран от Олимпик (Лион), само че откакто в ПСЖ дойде притежател от Катар те към този момент са цялостен хегемон в шампионата. Нещата са изцяло разнообразни. Разбира се, доста желаех да спечелим шампионата, само че Лион беше на върха и не ни разреши.

Кой е най-важният ви гол в мач на националния тим?

- На Световното състезание в Япония и Корея против Полша. Вкарах три гола. Това е запаметяващо се. Да направиш хеттрик на международно състезание е супер!

 Деймиън Дъф: От Стоичков по-голям няма, Греъм Сунес ни се кара след 3:3 с ЦСКА
Деймиън Дъф: От Стоичков по-голям няма, Греъм Сунес ни се кара след 3:3 с ЦСКА

" Бербатов не приказва доста, не тича доста, само че получи ли късмет постоянно вкарва ", съобщи ирландецът

Паулета приказва и пред Христо Стоичков, който прави сполучлива кариера и като публицист за ТВ колоса " Унивижън ".

Здравей Педро Паулета! Как си?

- Чувствам се доста добре, благодаря. На първо място на първо място бих желал да кажа, че за мен е едно същинско наслаждение да приказвам с вас и даже да ви давам изявление, тъй като когато бях по-млад вие бяхте един от моите футболни идоли.

Много млад напусна Португалия. Първо отиде в Испания, по-късно във Франция. Защо във футбола през днешния ден няма такива положителни нападатели като теб? Какво се случва със международния футбол?

- Мисля, че футболът се промени доста. Знаете това по-добре от мен. В момента тимовете не играят с по този начин наречените чисти нападатели, а повече се търси да има играчи по крилото и борба в центъра на терена. Истината е, че в Португалия по принцип в никакъв случай не сме имали кой знае какъв брой доста положителни нападатели. Не ме питайте за какво. Просто се работи сложно...

За мен Португалия има двама положителни нападатели - Гомеш и Паулета. Това са. Двама!

- Май в действителност сме единствено двамата. Нуно Гомеш пристигна малко след мен. Истината е, че няма положителни нападатели в поколенията след нас и тази наклонност ще става все по-явна. Закономерно. Ако желаната скица на игра е 4-3-3, обикновено е да търсиш играчи по крилото.

Тази година ще е специфична за всички, които желаят да изпълнят фантазията си да играят на международно състезание. Португалия и Испания са в една група. Този мач ще е един от първите на мондиала. Какво можем да чакаме?

- Мисля, че това което можем да чакаме сигурно, е един в действителност огромен мач сред два огромни тима. Испания е доста мощна, само че пък Португалия показва млад тим с извънредно положителни качества. Спечелихме последното европейско състезание, което също даде доста сили, както на тима, по този начин и на страната ни, тъй като до момента в никакъв случай не бяхме печелили европейско или международно. Така че може да се каже, че продължаваме да мечтаем, само че този път за продобиване на мондиала.

Нещо доста особено, което ние в " Унивижън " следим доста от близко, е тимът на Мексико. Предполагам познаваш мексиканския футбол?

- Да, несъмнено.

Някои от играчите на " ацтеките " се подвизават по европейските терени. Какво е твоето мнение, като непряк наблюдаващ, за мексиканския футбол през днешния ден?

- Мексико постоянно е имал мощен тим. Играчи, които не са доста мощни физически, само че с огромна експедитивност и чудесна техника. Отбор, който практикува извънредно техничен футбол. Имах удоволствието да играем против тях на международното през 2006 година в Германия. Хареса ми доста тяхната класна и извънредно бърза игра, както и техническите им умения.

 Стоичков: Киню умъртви фантазията на целия български народ през 1994, в никакъв случай няма да му го простя!
Стоичков: Киню умъртви фантазията на целия български народ през 1994, в никакъв случай няма да му го простя!

" Дали съм мислил, че мога да стана голмайстор на Мондиала в Съединени американски щати? Не "

Чичарито, Евер Лосано, Андрес Гуардадо...

- Това са трима играчи, които са се наложили от дълго време и имат в действителност забележителна техника. Както споделих към този момент, те не са доста едри или мощни, само че са бързи и с доста добра техника.

Има играчи от Мексико, които са играли в Порто, Севиля, Бенфика. Ключови фигури в португалския шампионат. Мислиш ли, че това може да помогне на тима?

- Да, има в действителност положителни играчи. Мигел Лаюн, който отиде от Порто в Севиля. Ектор Ерера, който е в Порто и нападателят Раул Хименес, който играе по-малко от останалите, само че има доста качества. Хесус Корона също е дребничък, само че и доста техничен. Все играчи, които са съдействали доста за развиването на португалския футбол.

Звездата на Мексико е Чичарито, само че Евер Лосано, който е малко по-млад, също има доста впечатляващи качества и го потвърждава в ПСВ...

- Чичарито постоянно вкарва голове. Той е тъкмо от вида нападатели, за които си говорихме доскоро. Във всички клубове, в които е бил и в националния тим постоянно бележи. Много бърз и техничен. Записа добър сезон и в случай че е направил добра подготовка за международното, може да бъде мощен коз за Мексико.

Кой е любимецът за теб на това международно? Отбор, който постоянно се бори за купата?

- Когато сме на международни финали, постоянно считаме за любимци Бразилия, Аржентина, Испания, Франция, Германия... Това са нормалните обвинени. Но в полза на истината би трябвало да признаем, че и футболът им постоянно е на равнище. Тази път, за жалост на мнозина почитатели, няма да забележим Италия, една от тези непрекъснати величини измежду любимците. Някоя от тези пет страни, които ви изброих ще победи, само че не би трябвало да забравяме и Португалия. Моята татковина, която неведнъж е сломявала тъкмо такива огромни любимци. Очаквам Испания, Германия и Франция от Европа и Бразилия и Аржентина от Южна Америка да са най-силните тимове на това международно.

Мондиалът в Русия може би ще бъде финален за Меси и за Кристиано Роналдо. През последните години двамата са спрягани за най-хубавите в света...

- Това са двама колоси. Играчи, които тотално преобладават във футбола през последните 10 години. Истината е, че и за двамата е значимо да завоюват това международно, тъй като всеки състезател от такава големина би трябвало да е печелил мондиал най-малко един път. Почти всички явления като тях са печелили най-малко един път международното. Вие не успяхте да го постигнете, само че в Съединени американски щати 94 бяхте в действителност покрай това. Истината е, че Меси и Роналдо са двама играчи, които са спечелили всичко в персонален проект, само че им липсва трофей от мондиал, с цел да се наредят до останалите велики в историята. Аз несъмнено желая Португалия да победи освен поради Кристиано, само че и поради страната ни. А по отношение на Роналдо - той в действителност заслужава да има и такава купа във витрината си.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР