Големият майстор на сложните, брутални, злодейски, нюансирани и нетрадиционни филмови

...
Големият майстор на сложните, брутални, злодейски, нюансирани и нетрадиционни филмови
Коментари Харесай

Гари Олдман – Хамелеонът

Големият занаятчия на комплицираните, брутални, злосторен, нюансирани и нетрадиционни кино осъществявания Гари Олдман завоюва “Златен глобус ” за епичното си преобразяване в облика на Уинстън Чърчил в историческата драма “Най-мрачният час ”. Триумфът на Олдман е подобаващ и дълго чакан. Той е считан за един от най-великите артисти на нашето време, само че рядко получаваше самопризнание. Олдман в никакъв случай не е печелил премията “Оскар ”, само че ролята на Чърчил може би най-сетне ще поправи тази неправда.

Номинациите за премиите на Академията са в края на януари и е съвсем несъмнено, че Олдман ще бъде измежду селектираните имена. Всички са толкоз изумени от играта му в „ Най-мрачният час “, че занапред предсказват първия „ Оскар “ за Олдман. Дори в епохата на политическата уместност и нападателната промоция на малцинства и мултикултурни идеологии за „ обществена правдивост “ е допустимо да се отдаде нужната респект на чистия и недопечен гений на екранен маестро като Гари Олдман.

Той е британски артист, който култивира уменията си на театралната сцена и след това придвижва стила в огромното кино. Още като млад, Гари Олдман става прочут със своята актьорска хармония, наречена „ big acting “ и с гения си да се потапя и претопаява в разнообрази персонажи като се преобразява до неразбираемост. Наричат го Хамелеона. За повече от 30 години в киното той оставя богато завещание и е изключително приет за превъплъщението си в действителни фигури – от Сид Вишъс през 1986-а до Уинстън Чърчил през 2017-а.

Олдман стартира акторската си кариера в театъра през 1979-а година и бързо съумява да се трансформира в театрална звезда. Той печели доста награди и получава място в влиятелната натрупа на The Royal Shakespeare Company. Олдман играе в класики и съвременни пиеси, прави солидно усещане и в The Massacre at Paris и в „ Хамлет “. В края на 80-те минава в света на киното. Играе в „ Сид и Нанси “, „ Фирмата “ и „ Мъртви величия “ и бързо реализира триумф с помощта на своя запаметяващ се жанр. Олдамн става прочут със своето качествено преиграване, което граничи с прекомерното, само че съумява да реализира прочувствен резултат върху публиката. Малцина остават безразлични към играта на Олдман.

Кино критикът Роджър Ебърт разказва Гари Олдман като „ най-хубавият английски артист на своето потомство “. Постепенно Олдман се реалокира в Холивуд и се вгражда в локалната поп-култура с функции в огромни и извънредно амбициозни филми като JFK на Оливър Стоун и „ Дракула “ на Франсис Форд Копола.

Той продължава да впечатлява с изключителни осъществяване в „ Истински романс “, „ Петият детайл “, „ Еър форс едно “, „ Безсмъртна обичана “.

През 2012-а получава първата си и към този момент единствета номинация за „ Оскар “ за невероятната си роля в шпионската драма на шведския визионер Томас Алфредсон „ Дама, поп, асо, разузнавач “, въодушевено от едноименната литературна класика на Джон льо Каре.

Олдман препотвърждава репутацията си на екранен хамелеон с осъществяването си в епичния трилър на сър Ридли Скот „ Ханибал “, където е застрашителен и изцяло неузнаваем.

Освен артист, Олдман е и музикант. Той свири на пиано и в едно изявление от средата на 90-те години признава, че би предпочел да бъде професионален музикант в сравнение с кино звезда. Той самичък пее няколко от песните в „ Сид и Нанси “ и свири композиции на Бетховен в „ Безсмъртна обичана “.

За ролята на Чърчил в „ Най-мрачният час “ той прекарва дълго време в проучване на характера и речите на именития водач. Професионален живописен грим трансформира Олдман в „ английския булдог “ и още веднъж го прави неразпознаваем. Олдман основава фантастична интерпретация на великия Чърчил и съгласно мнозина прави най-хубавата роля в изключително богатата си кариера.

Не обича политическата уместност


Гари Олдман не е най-големият любим на модерните прогресивно демократични медии и постоянно афектирани деятели за “социална правдивост ”. Той в никакъв случай не е бил изключително политически правилен. Преди години в изявление за “Плейбой ” Олдман отбрани Мел Гибсън и намерено разкритикува модерния лов на вещици в Холивуд, и по този начин си навлече гнева на познатите като “специални снежинки ” деятели.

За него


Прекрасно преобразяване в облика на Чърчил


Мистър Олдман потвърждава себе си като зрял и всесилен трагичен артист в “Най-мрачният час ”. Той доставя прелестно преобразяване в облика на Чърчил. Филмът на Джо Райт е изпълненият с разговори в затворени пространства отговор на наситения с екшън “Дюнкерк ” на Кристофър Нолан. “Най-мрачният час ” разчита извънредно доста на майсторството на Олдман. Той доставя речите на Чърчил с извънреден престиж. Заслужава “Оскар ”

Виктор Дейвис Хансън, историк


Един от най-хубавите артисти, които съм гледала


Гари Олдман има естествено актьорски гений, който е доразвил с класическо театрално обучение и е обогатил със театрален опит. За мен той е един от най-хубавите артисти, които съм гледала. Беше великолепен и неразпознаваем в “Сид и Нанси ”. В “Леон ” имах опцията да работя с него и останах безпределно впечатлена. Да гледаш по какъв начин Олдман работи на снимачната площадка е по-ценно от всякакво официално кино обучение.

Натали Портман, актриса


В “Истински романс ” направи гениална роля

Гари е мой човек и един от най-талантливите кучи синове в бизнеса. Той съумя да внесе английското си театрално обучение в Холивуд и да го трансформира в плюс като избегне стандартите. В “Истински романс ” – филмът, който Тони Скот снима по мой сюжет, Гари е съвършен. Съвсем съществено считам, че той прави гениална роля там. Образът му е комплициран – бял мъж, който се прави на черен нарушител. Маниерите, акцента, езикът на тялото… Гари направи този персонаж по в действителност необикновен метод и удостоверение за това е и обстоятелството, че героят стана паметен, иконичен и хората го помнят и до през днешния ден.

Куентин Тарантино, режисьор
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР