Големият мач за ЦСКА в европейските клубни турнири предстои тази

...
Големият мач за ЦСКА в европейските клубни турнири предстои тази
Коментари Харесай

Моментът на истината дойде, ЦСКА излиза срещу Базел в мача на сезона

Големият мач за ЦСКА в европейските клубни шампионати следва довечера, на стадион " Санкт Якоб Парк ", от 21:30 часа.

" Армейците " се изправят против опитния турнирен войник Базел, в решителна борба за попадане в групите на Лига Европа.

Съдия в плейофа ще бъде словакът Иван Кружляк.

Интересното е, че досега в евротурнирите ЦСКА мери сили с ФК Цюрих и Сервет. " Червените " отпаднаха в първия случай, само че по-късно отстраниха Сервет от Женева.

ЦСКА към този момент направи формалната си подготовка. " Червените " се срещнаха с изискванията на стадион " Санкт Якоб Парк ". В него присъединяване взеха 22 футболисти, които се подготвяха старателно под управлението на Стамен Белчев. Тренировъчната сесия продължи малко повече от час. Направи усещане, че настроението в " армейските " редици е доста положително, като всички в столичния гранд имат вяра, че ЦСКА има всички нужни качества, с цел да в профил своя швейцарски противник и да се класира в груповата фаза на Лига Европа. Участие в формалната подготовка взе и капитанът Петър Занев, който е изцяло възобновен след прекарания ковид и има вид да стартира като титуляр против Базел.

Стамен Белчев даде и формалната си конференция. Специалистът съобщи, че неговият отбор е квалифициран за всевъзможен процес на срещата, в това число и дузпи. Белчев се надява, че българският гранд ще успее да извлече максимума от своите мощни страни.

" Най-трудният, само че може би и най-съществен мач за мен досега. Дълго време чакаме този мач. Отборът осъзнава значимостта на срещата. Ще се опитаме да се представим оптимално добре, с цел да може да извлечем максимума от нашите мощни страни ", показа експертът.

Два пъти ЦСКА среща швейцарци в елиминации от шампионата за Купата на УЕФА, в този момент Лига Европа. Веднъж продължава, един път отпада . Интересното е, че още при първото си присъединяване в конкуренцията през сезон 1977/78 противник е точно тим от страната на шоколада - Цюрих. ЦСКА първо гостува. Още в 4-ата минута Цюрих повежда с 1:0, прецизен е Рици. До края на мача нов гол не пада и " алените " резервират всички шансове за реванша. В София актуалният изпълнителен шеф на ЦСКА Пламен Марков заличава преднината на гостите с попадене в 32-ата минута. Стига се до продължения, само че те не са щастливи за българския тим. Кучинота в 104-ата минута бележи гол и Цюрих се класира за втория кръг на Купата на УЕФА. ЦСКА още веднъж мери сили с тим от Швейцария през сезон 1998/99. Именно тогава тимът за финален път беше отстранил три противника подред в Европа . За да го направи още веднъж през актуалната акция - Сиренс, БАТЕ и Б36. Тогава против " армейците " излиза отборът на Сервет от Женева. ЦСКА повежда като посетител с гол на централния нападател Валентин Станчев в 45-ата минута. Футболистите на треньора Димитър Пенев обаче не са съсредоточени в отбрана в последните минути и позволяват късен поврат след голове на Пищинат и Мелунович в 86-ата и 89-ата минути. На " Армията " почитателите изживяват незабравима европейска вечер. Отново Вальо Станчев е воин . Той играе с травма, само че все пак бележи гола на успеха. ЦСКА отстранява Сервет с попадението си на непознат терен, а по-късно крилото на " алените " Мартин Петров е продаден навръх този противник.

ЦСКА има да си връща на Базел. През сезон 2009/10 " армейците " бяха с този противник в група " Е " на шампионата и изгубиха два пъти - с 0:2 в София и 1:3 на стадиона, на койро ще играят на следващия ден. Тогава 4 от 5-те гола във вратата на ЦСКА осъществя огромната звезда на Базел по това време - Александър Фрей. За българския отбор прецизен в Швейцария беше Тодор Янчев , който още е футболистът на 31-кратния ни първенец с най-вече мачове за тима в евротурнирите.

Общо 3 пъти ЦСКА игра в груповата фаза на шампионата . Това е и най-голямото достижение за момента. В два от случаите " алените " направиха същински героизъм и отстраниха противника в ролята на новобранец.

През сезон 2005/06 ЦСКА се падна против немския Байер (Леверкузен) , воден от някогашния нападател точно на " армейците " - Димитър Бербатов . Футболистите на Миодраг Йешич бяха отписани бързо от експертите, само че впечатлиха цяла Европа, откакто и в двата мача победиха с по 1:0. Йордан Тодоров беше прецизен на непознат терен, а гол с глава на Мурад Хидиуед " взриви " препълнения стадион " Българска войска " . В групите ЦСКА реализира първата си победа в този стадий от шампионата - с 2:0 над норвежкия Викинг , още веднъж на " Армията ". Но отборът отстъпи в другите си срещи - с 0:1 на Хамбургер, с 2:4 на Славия (Прага) и с 1:2 на Монако.

ЦСКА чака до сезон 2009/10, с цел да играе още веднъж в групите на Лига Европа . И още веднъж това се случи след героизъм - триумф с 2:1 над Динамо в Москва, с голове на Спас Делев и Иван Иванов. Треньор на тима беше Любослав Пенев, а след 0:0 в София, множеството упования бяха ЦСКА да отпадне. Това не се случи, само че в групите бяха записани единствено загуби и едно тъждество - 1:1 с Фулъм на стадион " Васил Левски ". Тогава " алените " отстъпиха два пъти точно на Базел - 0:2 и 1:3.

Още през идващия сезон 31-кратният ни първенец още веднъж откри място в груповата фаза. Съперник за място там беше ТНС от Уелс и тук за героизъм не може да се приказва . ЦСКА реализира победа с 3:0 в София, само че всичките попадения паднаха в края на срещата. След 2:2 на непознат терен, " алените " продължиха напред, където срещнаха Порто, Бешикташ и Рапид (Виена). Паметна си остава успеха точно във Виена с 2:1 , с голове на Тодор Янчев и Маркиньос. Треньор тогава беше Милен Радуканов.



До момента " алените " отстраниха 3 тима през сезона в Лига Европа - Сиренс от Малта, БАТЕ от Беларус и Б36 от Фарьорски острови. ЦСКА не беше отстранявал толкоз подред от сезон 1998/99 , когато за Купата на УЕФА бяха подчинени Белшина, Молде и тъкмо швейцарски отбор - Сервет.
 Снимка 497708
Източник:

Преди това " армейците " отстраняват Интер от Братислава, Панатинайкос от Гърция и Рода от Холандия, с цел да играят полуфинал против Барселона за КНК. Това се случва през сезон 1988/89.

През 1981/82 ЦСКА още веднъж отстранява 3 противника, този път за КЕШ - Реал Сосиедад от Испания, Гленторан от Северна Ирландия и британския исполин Ливърпул. За да отпадне от Байерн (Мюнхен) на полуфинал .
 Али Соу има късмет да стане най-резултатният чужденец на ЦСКА и в Европа
Али Соу има късмет да стане най-резултатният чужденец на ЦСКА и в Европа

Ако вкара два гола на Базел, ще оглави еднолично класацията

Преди епичните борби с Интер през сезон 1966/67, още веднъж за място на край за КЕШ, ЦСКА се оправя с 4 тима . Това е връх , който може да бъде подравнен на следващия ден, въпреки че разликата от постигнатия триумф преди години ще е голяма. За да мерят сили с италианците, " армейците " се оправят със Слиема от Малта, Олимпиакос от Гърция, Гурник от Полша и Линфийлд от Северна Ирландия. Добър знак е, че и тогава и в този момент ЦСКА отстранява първо малтийци .
 Само един футболист на Базел е по-скъп от халфа на ЦСКА Юнус Санкаре
Само един футболист на Базел е по-скъп от халфа на ЦСКА Юнус Санкаре

Според авторитетния уебсайт transfermarkt.com

В баража за влизане в групите на Лига Европа, Али Соу има късмет да стане голмайсторът на " армейците " от чужденците и единствено в евротурнирите. За задачата той би трябвало да се разпише във вратата на домакините от Базел най-малко един път. Тогава ще се изравни на върха в тази самобитна ранглиста с други футболисти, оставили диря зад граница с екипа на ЦСКА. Ако желае да оглави еднолично подреждането, ще му трябват два гола . Вкара ли ги, ще значи, че е направил мача на живота си, в случай че тимът му продължи, естествено.
 Снимка 497604
Източник:

Вярваме, че ЦСКА има сили за нов героизъм - довечера на стадион " Санкт Якоб Парк " в Базел. Че за четвърти път " армейците " ще бъдат в групите на Лига Европа.

Няма по какъв начин да не се надяваме, когато става въпрос за историческия евробоец на България . Който е подготвен да ни подари нова незабравима нощ. На почитателите си, на всички българи!

АНГЕЛ ДОМУСЧИЕВ , ПРАТЕНИК НА ТОПСПОРТ В БАЗЕЛ, ШВЕЙЦАРИЯ
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР