Големият литературен киритик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист и общественик

...
Големият литературен киритик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, публицист и общественик
Коментари Харесай

Почина проф. Никола Георгиев

Големият книжовен киритик, структуралист, културолог, фолклорист, есеист, журналист и държавник проф. Никола Георгиев умря на 81 години, заяви Българска национална телевизия.

Той стартира да преподава Теория на литературата в Софийския университет " Св. Климент Охридски " през 1962 година и остава там повече от 45 години.

Преди измененията е считан за отстъпник, а през 60-те години има опити той да бъде уволнен поради обвинявания, че преподава " всякакви буржоазни хрумвания ".

След 10 ноември 1989 година получава предложения да бъде дипломат, културно аташе и даже президент, само че той отхвърля.

Роден е на 24 ноември 1937 година в Казанлък. Завършва гимназия в София и Българска лингвистика в Софийския държавен университет. През 1972 година пази дисертация на тематика " Лириката. Развой на понятието. Същност ".

Става лекар на филологическите науки с дисертация на тематика " Цитиращият човек в художествената литература " (1995) и професор по доктрина на литературата в Софийския университет (1995). Ръководител е на Катедрата по доктрина на литературата към Факултета по славянски филологии (1991 - 1995) и преподавател по български език и литература в университетите в Прага, Санкт Петербург, Залцбург, Кардиф, Лондон, Киев, Пенсилвания.

Доктор хонорис идея е на Пловдивския университет " Паисий Хилендарски ". Носител на Хердерова премия за литература (2000) и на Националната премия за литературна рецензия " Иван Радославов и Иван Мешеков ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР