Големият германски туроператор DER Touristik не очаква възстановяване на туристите

...
Големият германски туроператор DER Touristik не очаква възстановяване на туристите
Коментари Харесай

Немският DER Touristik не очаква възстановяване на туристите за България и през 2024 г.

Големият немски туроператор DER Touristik не чака възобновяване на туристите за България през летния сезон на 2024 година Това разгласи за TravelNews Калин Сутев, представител на концерна и шеф на " Дестинейшън Туристик Сървисис ". Туроператорът водеше най-вече немски туристи у нас преди пандемията – над 150 000 индивида. " Интересът към България при ранните записвания е доста слаб, даже и със специфични предложения и промоции ", сподели той. От една страна аргументите са в страха на германците да пътуват до курортите на Българското Черноморие поради войната в Украйна, а от друга - неналичието на спешен пиар и реклама на страната ни.

" Няма да можем да възстановим немския пазар и през 2024 година и да догоним предковидната 2019 година ", разяснява Сутев. Това значи, че обстановката още веднъж ще се отрази неприятно на хотелиерите и те няма да могат да запълнят така наречен крила на сезона – от май до октомври, в които идваха най-вече туристи от Германия. Всички огромни немски туроператори ще продължат да работят дружно, като се сплотяват в общи чартъри до България, защото не могат да се изпълнят седалките единствено от една компания. По тази причина не може да има съществени растежи в броя на туристите от този пазар следващата година. При DER Touristik ще бъдат в границите на 15-20% повече по отношение на миналото лято, когато са изпратили единствено 45 000 германци. През тази година са пристигнали с към 20% повече немски туристи спрямо 2022 година, само че е надалеч от равнищата на 2019 година Над 60% от тях са избрали Слънчев бряг, а останалите са били настанени в други курорти.

" Германският пазар обръща трайно тил на България и би трябвало да се вземат съответни ограничения от страната. Те би трябвало да бъдат свързани със сериозен маркетинг и реклама в Германия ", изясни Калин Сутев. Той приветства и утвърждава новата стратегия на Министерството на туризма от 5 млн. лева за реклама на черноморските общини, взаимно с туроператорите. Това е стъпка в вярната посока, само че не е задоволителна за сериозното завръщане на немските туристи. Според него страната би трябвало да приложи и други механизми, с цел да върне доверието на огромните туроператори.
Teztour

България е единствената страна, която излъга огромните немски концерни по време на Ковид пандемията. Те не получиха обещаните 35 евро на седалка за доведен екскурзиант в чартърите през 2022 година, когато Министерството на туризма се управляваше от предходното постоянно държавно управление, а министър беше Христо Проданов (БСП). След това нищо не направи и някогашният министър на туризма Илин Димитров при двете служебни държавни управления през предходната година.

Калин Сутев изясни, че страната е обърнала тил на туроператорите, не ги е подкрепила и те няма да се хвърлят още веднъж да вършат повече чартъри и да поемат загубите. " България е единствената страна, която излъга огромните немски туроператори, като негативът и неприятната известност са огромни. Повторно те няма да поемат този риск ”, разяснява Калин Сутев.

България дълги години беше обичайната дестинация за германците с непрекъснати клиенти. Те пълниха така наречен крила на летния сезон, тъй като започваха да идват от края на април до октомври. Това беше и най-важният пазар за българския туризъм. Преди пандемията през цялата 2019 година са пристигнали над 761 000 германци, а през 2018 година – над 850 000. Германия се нареждаше на трето място по брой гости в страната след Румъния и Гърция.
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР