Големият джаз музикант Елис Марсалис, наричан патриарх на джаза, почина

...
Големият джаз музикант Елис Марсалис, наричан патриарх на джаза, почина
Коментари Харесай

Патриархът на джаза почина от коронавирус

 Големият джаз музикант Елис Марсалис, именуван " патриарх на джаза ", умря в сряда на 85-годишна възраст, откакто се болести с ковид, заяви синът му Бранфорд.

Известният американски пианист и учител – с десетки албуми в музикалната си кариера, обхващаща няколко десетилетия – беше татко на тромпетиста Уинтън и саксофониста Бранфорд, оповестява БГНЕС, базирайки се на Агенция Франс Прес.

" С огромна горест разгласявам гибелта на татко ми Елис Марсалис-Джуниър вследствие на затруднения от коронавируса+, сподели Бранфорд в изказване, оповестено на уеб страницата му, като прибавя, че е бил признат в болница в събота.

" Баща ми беше колос измежду музикантите и преподавателите, само че още по-голям като татко ", сподели Бранфорд.

" Той употребява всичко, което имаше, с цел да ни направи най-хубавото от това, което бихме могли да бъдем.

" Уинтън разгласява фотоси с татко си в Twitter дружно с малко изказване: " Елис Марсалис, 1934-2020 година Той си отиде по метода, по който живя: прегръщайки действителността ".

Роден в Ню Орлиънс – център на международния джаз – през ноември 1934 година Елис записва с групи и музиканти като " Канонбол ", Нат Адърли, Маркус Робъртс и Къртни Пайн.

Освен че е наставник на синовете си Уинтън и Бранфорд, правейки ги двама от най-известните музиканти в света, той е водеща фигура в Центъра за креативен изкуства в Ню Орлиънс, Университета в Ню Орлеан и Университета Ксавие в Луизиана. Елис стана част от Музикалната зала на славата в Луизиана през 2018 година. Нюйоркският " Линкълн Център ", където Уинтън е управител и живописен началник, заяви: " С горест и натежало сърце " Линкълн Център " се сбогува с Елис Марсалис, един от най-известните актьори и музикални преподаватели на своето време – или което и да е време. Дълбокото влияние на Елис върху развиването на музиката е олицетворено от многото музиканти, който той е уведомил, вдъхновявал и обучавал. "
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР