Големият дебат е през септемвриДва модела за здравна реформа бяха

...
Големият дебат е през септемвриДва модела за здравна реформа бяха
Коментари Харесай

Властта обсъди два модела за здравна реформа

Големият спор е през септември


Два модела за здравна промяна бяха разисквани през днешния ден в Министерски съвет. Здравният министър Кирил Ананиев изясни концепцията за измененията пред премиера Бойко Борисов, финансовият министър Владислав Горанов, представителите на съдружните сътрудници както и ръководителите на парламентарните комисии по опазване на здравето и бюджет и финанси доктор Даниела Дариткова и Менда Стоянова.

Очакванията са посредством измененията да се поправя финансирането на системата, като спомагателното обезпечаване ще стане по-важно. Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев към този момент съобщи, че ще показа обществено плана през месец септември, само че първо ще запознае с него народните представители. Единият вид е да се основат повече здравни каси като посредством него се подходи към „ разтрошаване монопола на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) ”.

Управляващите дадоха към този момент да се разбере, че общото решение ще клони към концепцията доплащанията за в допълнение здравно обезпечаване на пациентите да става посредством застрахователните сдружения. Един от причините в интерес на втория вид е, че за нови здравни каси ще бъде належащо още веднъж да се вършат назначения и по този начин в бранша ще усилят служителите. А застрахователните сдружения имат нужния личен състав за активността. Припомняме, че сега в НЗОК работят на щат близо 2500 чиновници.

В министерството на опазването на здравето работят и по построяването на електронната здравно-информационна система и в първите месеци на идната година се чака действително да проработи електронното опазване на здравето.

Междувременно новоизбраният началник на НЗОК доктор Дечо Дечев разяснява преди дни, че въвеждането на нови правила при финансирането на медикаментите от НЗОК е един от механизмите, по които може да се пресекат огромните разходи на касата. Промените, които оферират в това отношение са при идентичен резултат и изгода за пациентите от две изпълни идентични лечения с медикаменти от НЗОК да се покриват на 100 % по-евтината.

А в случай че болният пожелае по-скъпата – да си доплати.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР