Големият дълг може да се превърне в следващия сериозен проблем

...
Големият дълг може да се превърне в следващия сериозен проблем
Коментари Харесай

Дългът на регионите може да е следващият проблем пред китайската икономика

Големият дълг може да се трансформира в идващия сериозен проблем за китайската стопанска система, която така и така е напрегнат още от началото на пандемията насам. Страната беше една от най-силно засегнатите от ковид, като също така се следят и съществени проблеми със бранша на недвижими парцели.

Големият дълг може да се трансформира в идващия сериозен проблем за китайската стопанска система, която така и така е напрегнат още от началото на пандемията насам. Страната беше една от най-силно засегнатите от ковид, като също така се следят и съществени проблеми със бранша на недвижими парцели.

Все повече специалисти обаче са на мнение, че пред Пекин се изправя нов, даже по-тежък проблем - огромни задължения на провинциите в страната. Те се употребяват за финансиране на разнообразни инфраструктурни планове, като съгласно калкулации на Международния валутен фонд (МВФ) размерът им надвишава 9.3 трлн. $, което е повече от половината брутния вътрешен артикул на страната.

Инструментите за финансиране на локалните (LGFV) управляващи са един от основните способи за реализиране на разнообразни инфраструктурни планове, като без тях сериозният прогрес по това отношение не би бил вероятен. Именно това е и повода Пекин да е толкоз великодушен при раздаването им, въпреки и сега да наподобява, че тази благотворителност е била несъразмерна.
Реклама Какъв е казусът
В основата на казуса е фактът, че тези планове имат ниска възвръщаемост по формулировка - рядко инфраструктурата може да възвърне инвестицията сама по себе си. Това става допустимо, в случай че тя подкрепя основаването на икономическа интензивност сред разнообразни места от страната. Това е и повода огромна част от общините да разчитат на рефинансиране или финансови инжекции от Пекин, с цел да съумяват да изплащат задълженията си.

До момента няма случай на община, която да е изпаднала в несъблюдение по отговорностите си. Въпреки това към този момент се следят признаци, че някои изпитват съществени усложнения, тъкмо когато приходите са ударени от спада на жилищния пазар. Такъв е казусът на югозападния град Кунминг, който изплаши вложителите в края на май, като проточи заплащането на облигации до последния миг. Това докара до терзания, че има усложнения с набирането на средства, с цел да покрие дължимото.

Властите в Гуейджоу, една от най-бедните и най-задлъжнели провинции на Китай, ускориха молбите си за помощ от страна на държавното управление през април.

Тези случаи акцентират все по-напрегнатите финанси на локалните управляващи след три години на непоколебим надзор по време на пандемията. Кризата с недвижимите парцели в страната нанесе още един удар посредством понижаване на продажбите на земя, което беше основен източник на доходи.
Реклама
Като цяло множеството китайски районни държавни управления са изправени пред сериозна финансова рецесия. Някои градове прибягнаха до необикновени ограничения за събиране на пари. Провинцията Ухан да вземем за пример се опита да принуди задлъжнелите страни да заплащат дълга си посредством публикация в един от локалните държавни вестници.

Рискът от несъблюдение обаче наподобява относително невисок, като се има поради вероятността Пекин да се намеси, с цел да предотврати сходни пропуски от подкопаване на доверието в банки, застрахователи и други, които са необятно изложени на LGFV. Тогавашният министър председател Ли Къцян предизвести през март, че задълженията на районните държавни управления са основна опасност за финансовата непоклатимост и управляващите са изпратили делегации от по-богатите райони, с цел да си сътрудничат с тези в по-бедните.

Пазарът на облигации остава относително спокоен, като рисковите спредове по LGFV облигациите в юани се стесняват с цели 72 базисни пункта тази година, демонстрират данните, събрани от Bloomberg. Но по-голямото безпокойствие е, че доста локални финансови органи стигат до точката, в която ще бъдат принудени да лимитират заемите си - евентуално спирайки потока от пари, който е непрекъснат източник на тласък за китайската стопанска система.
Централната банка намали лихвите по краткосрочните заемиКитайската централна банка намали лихвата по краткосрочните заеми за пръв път от 10 месеца в опит да възвърне доверието на пазарите и да укрепи изпадналото в застой възобновяване след пандемията. Това е сигнал за допустимо разхлабване на дълготрайните лихви през идната седмица, защото търсенето и настроенията на вложителите отслабват. Финансовата институция понижи седемдневната противоположна репо рента с 10 базисни пункта до 1.9%, като инжектира 2 милиарда юана (280 млн. долара) посредством инструмента за краткосрочни облигации.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР