Големият бум в България тепърва предстоиАвтомобилната индустрия е най-бързо развиващата

...
Големият бум в България тепърва предстоиАвтомобилната индустрия е най-бързо развиващата
Коментари Харесай

ДИСКУСИЯТА НА СТАНДАРТ: Автоиндустрията даде газ на икономиката ни

Големият взрив в България занапред следва

Автомобилната промишленост е най-бързо разрастващата се в България. Над 50% от всички вложения през последните години са в този бранш. Тенденцията ще се резервира през идващите години и даже ще се форсира, предвиждат специалистите.
Всички същестуващи производства у нас, изключително в интервала от 2014 година до момента, са с съвсем двойно повишаване - както на индустриалните размери, по този начин и на анагажираните чиновници в производствата. При инженерните компании растежът надвишава 50%. Оценката за промишлеността е, че дава към 4% от Брутният вътрешен продукт на страната, споделя Иван Михайлов, ръководител на Управителния съвет на Аутомотив клъстер България /АКБ/.

Неправителствената организация е основана през 2012 година, с цел да подкрепя автомобилната промишленост в България. Първоначално в АКБ са членували 30 компании, които създават съставни елементи за коли, а заетите са под 9 хиляди души.

В момента в клъстера членуват над 80 компании, като броят им се усилва всяка година. А общият брой заети в автомобилната промишленост надвишава 45 000, което е нарастване с над 10 000 единствено за последните две години.

Износът в сектора също се усилва. По данни на Министерството на стопанската система, рекорден растеж от 60% е регистриран през 2010 година, а цифрите за 2014 година и 2015 година демонстрират, че наклонността за повишаване се резервира, надлежно със 17% и 16%.

" Страната ни е една от забавните дестинации за произвеждане на съставни елементи за автомобилната промишленост, а в обозримо бъдеще, живот и здраве, и за произвеждане на коли. Автомобилната промишленост първа ще влезе в Индустрия 4.0 и това на процедура се случва ", споделя проектант Любомир Станиславов, изпълнителен шеф на Аутомотив Клъстер България, пред Bloomberg TV Bulgaria.

В началото на годината бяха показани резултатите от прочуване за развиването на автоиндустрията в България, дело на Colliers International, Аутомотив Клъстер България и PwC. Според него, 70% от фирмите в бранша чакат растеж на приходите си през 2018 година

„ Големият взрив в автомобилната промишленост в България занапред следва. Това към този момент стартира да се вижда и в проучванията ", разяснява арх. Станиславов. Според изследването, 55% от фирмите са изразили предпочитание да усилят броя на чиновниците си. За това обаче е нужна квалифицирана работна ръка.

Компаниите в този толкоз значим бранш за българската стопанска система показват недостига на фрагменти като главен проблем за сектора. Тази тематика ще бъде акцент и в полемиката " Да! На българското автомобилостроене ", проведена от вестник " Стандарт " в партньорство с Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Аутомотив клъстер България. На форума през днешния ден в зала " Киото " на хотел " Маринела ", за среща с бизнеса ще дойдат вицепремиерът по икономическа и демографска политика Валери Симеонов, заместник-министрите на стопанската система и образованието Лъчезар Борисов и Таня Михайлова, Стамен Янев, изпълнителен шеф на Българска организация за вложения, Антоанета Барес, изпълнителен шеф на Национална компания „ Индустриални зони ", Ангел Ангелов, заместник- основен шеф на Главна дирекция „ Услуги по заетостта " в Агенция по заетостта, Румяна Михайлова, Изпълнителен шеф на Главна ревизия по труда, Милена Дамянова – ръководител на парламентарната Комисия по образованието и науката, Петър Кънев, ръководител на Комисията по стопанска система и туризъм в Народно събрание, шефове на професионални гимназии и механически университети.
Сред тематиките, които ще бъдат разисквани, са държавните политики за подкрепяне на българското автомобилостроене, законодателни начинания за развиване на сектора, ролята на българската просвета в областта на автомобилостроенето, хрумвания за промени в Кодекса на труда, които касаят сектора и др.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР