Големият брой регистри буквално задушават административните услуги(снимка: CC0 Public Domain) Най-големият

...
Коментари Харесай

Регистровата реформа е ключова за е-услугите


Големият брой регистри безусловно задушават административните услуги
(снимка: CC0 Public Domain)

„ Най-големият тласък за бизнеса са ефикасни и налични електронни услуги ”, съобщи заместник-министърът на електронното ръководство Благовест Кирилов по време на годишната конференция на АИБЕСТ на тематика „ Подсилване на имиджа на България като дестинация на услуги с висока добавена стойност ”.

Кирилов акцентира значимостта на регистровата промяна у нас: „ В момента в България действат съвсем 18 хиляди регистъра. 15 хиляди са за държавни административни услуги, а останалите съвсем 3 000, с други управнически действия ”, уточни той.
още по темата
От изнесените данни излиза наяве, че всяка община би трябвало да оперира приблизително по 55 регистъра. Тези внушителни цифри безусловно задушават съответната административна услуга, която жители и бизнес могат да получат, сподели Кирилов.

Министерство на електронното ръководство регистрира като триумф повишението известността на Системата за несъмнено електронно връчване – през 2017 година посредством нея са връчени 6 695 документа, а от началото на 2022 година те са към този момент над 1 милион.

„ Всеки развой, който върви към цифровизация не значи просто да го препишем, тъй че да е четимо машинно, а да го създадем, тъй че всички стъпки, които могат да се автоматизират, да се случат по допустимо най-хубавия метод. Тогава към този момент може да кажем: спестихме толкоз време на жителите и администрацията ”, разяснява зам.-министърът.

За следващ път той акцентира и ролята на просветителната система и в частност университетите към пътя за по-добра цифрова среда. По думите му, бизнесът и страната се нуждаят не просто от образовани фрагменти, само че от такива, които са подготвени да посрещнат провокациите на цифровото бъдеще.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР